ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καίει» τον Μαρτίνη η κατάθεση Λοβέρδου στην εξεταστική για το «Ερρίκος Ντυνάν»

«Καίει» τον Μαρτίνη η κατάθεση Λοβέρδου στην εξεταστική για το «Ερρίκος Ντυνάν»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Καίει» τον Ανδρέα Μαρτίνη και η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, επιβεβαιώνοντας όσα κατέθεσαν προηγούμενοι μάρτυρες για πάρτι κακοδιαχείρισης στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως είπε μάλιστα, στην κατάθεσή του ήταν εκείνος που είχε δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δωρεάν ή με «γενναίες» εκπτώσεις νοσήλια, τους υψηλούς μισθούς και τα δώρα, στέλνοντας τους φακέλους στον εισαγγελέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της εξεταστικής επιτροπής για την επίμαχη τροπολογία που είχε καταθέσει ως υπουργός Υγείας, επιτέθηκε σε όσους και μέσω προβοκατόρικων δημοσιευμάτων – όπως είπε – επιχειρήθηκε η εκποίηση του νοσοκομείου. «Τίποτα δεν εκποιήθηκε με την τροπολογία, η οποία τελικά ούτε καν εφαρμόστηκε», είπε και πρόσθεσε ότι η ερμηνεία που δόθηκε περί απώλειας του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν μέσω αυτής της ρύθμισης είναι εντελώς αυθαίρετη και γίνεται 5 χρόνια μετά για λόγους εντυπωσιασμού. Σημείωσε δε, ότι την έφερε στη Βουλή επειδή του το ζήτησε ο κ. Μαρτίνης.

Σε ότι αφορά στην ένταξη του Ερρίκος Ντυνάν που «όταν το πλησίαζες σε έπιανε μπόχα» στο ΕΣΥ, ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, είπε πως «και φάλαγγα να μου κάνατε, να πάω να δώσω 80 εκατ. ευρώ από τα χρέη του Μαρτίνη και πεσκέσι άλλα 230 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις και μηνύσεις, δεν θα το έκανα ποτέ». Σημείωσε δε, με νόημα πως «ο κ. Μαρτίνης έψαχνε κάποιο θύμα ή να αγοράσει το νοσοκομείο το δημόσιο και να φορτωθεί 300 εκατ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε πως «δεν ήθελε ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. Μαρτίνης) να δώσει λύση».

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας, είπε: «Τι υπήρχε όταν ανέλαβα; Καταγγελία δανείων του Ερρίκος Ντυνάν από την Marfin, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Έλλειψη βεβαίωσης από τα ταμεία. Επίσχεση εργασίας. Το νοσοκομείο στον Τειρεσία. Διαταγή πληρωμών από προμηθευτές. Αντιδικία Ντυνάν με Κοργιαλένειο, αλλά και στα δύο πρόεδρος ο Μαρτίνης. Τρομακτικές αμοιβές σε δικηγόρους ή συμβούλους. Από τα 400 κρεβάτια μόνο τα 80 καλύπτονταν και τα υπόλοιπα κενά. Αυτό είναι το πλαίσιο που μαθαίνω για το Ντυνάν όταν γίνομαι υπουργός. Αρχίζει αγωνιώδης προσπάθεια για λύσεις. Είναι μονάδα πολύ καλή και δεν θα ήθελα στο βιογραφικό μου να καταγραφεί ότι έκλεισε επι υπουργίας μου. Την τροπολογία μου την ζητήσανε από το ΔΣ του Ντυνάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ