ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπανδρέου έχασε τη δικαστική μάχη με τον Φαλτσιανί

Ο Παπανδρέου έχασε τη δικαστική μάχη με τον Φαλτσιανί
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Χαστούκι» στον Γιώργο Παπανδρέου έριξε το Πρωτοδικείο της Αθήνας που με την υπ’ αριθμ. 2588/2017 απόφασή του απέρριψε την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί.

Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, εξαιτίας των αναφορών που γίνονται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του Φαλτσιανί. Μάλιστα, η αγωγή στρεφόταν και κατά του Αντζελο Μινκούτζι, Ιταλού δημοσιογράφου, με τον οποίο συνυπέγραψε το βιβλίο του ο τελευταίος.

Στην αγωγή του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται εντός του βιβλίου «θεωρίες συνωμοσίας», ενώ περιγράφει αναλυτικά:

«Οι εναγόμενοι αποσκόπησαν να θίξουν ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, προκειμένου να δημιουργήσουν “κίνητρο” στην κοινή γνώμη, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις βιβλίου το οποίο από κοινού συνυπέγραψαν με τίτλο “La cassaforte degli evasore” (“Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων”). Το υπόψη βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο “Chiarelettere”. Οι εναγόμενοι, όπως κατωτέρω εκτίθεται, αποτύπωσαν στο υπόψη βιβλίο σκόπιμα και εν γνώσει τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι αφορούσαν στο πρόσωπό μου και την οικογένειά μου. Η ουσία των ισχυρισμών των εναγομένων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σύνολο της πληθώρας των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, ήταν ότι “ο Νικολά Σαρκοζί εκβίασε τον Γ. Παπανδρέου να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα, γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε 500 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό”».

«Η απόρριψη της αγωγής αποδεικνύει το αβάσιμο του ισχυρισμού. Το έγγραφο αυτό του ΣΔΟΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν βρίσκεται το όνομα της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα, δεν αποτελεί ασφαλή απόδειξη ότι δεν διατηρούσε η ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειας λογαριασμό με μεγάλα χρηματικά ποσά στη συγκεκριμένη τράπεζα», σχολιάζει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο συνήγορος του Ερβέ Φαλτσιανί, Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος.

15900444

(Ο Ερβέ Φαλτσιανί που παρέδωσε λίστα με κατάθετες εξωτερικού στην ελληνική κυβέρνηση - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακόμη και διαλόγους από την εμφάνιση του δεύτερου εναγομένου, Αντζελο Μινκούτζι, στην ιταλική τηλεόραση και το γνωστό δημοσιογράφο Μικέλε Σαντόρο περιείχε το δικόγραφο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε στα δικαστήρια τον Ερβέ Φαλτσιανί. Στην εμφάνισή του στις 19 Φεβρουαρίου 2015, ο Μινκούτζι υποστήριξε ότι η πληροφορία που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί για να πιέσει τον τότε πρωθυπουργό «ήταν ο λογαριασμός της μητέρας του τότε πρωθυπουργού Παπανδρέου. Ενας λογαριασμός αρκετά φουσκωμένος...». Σημειώνεται ότι η πλευρά Παπανδρέου παρείχε ως αποδεικτικό στοιχείο και έγγραφο από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου ή άλλου συγγενικού προσώπου του πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα ως δικαιούχου.

Η απάντηση Παπανδρέου

«Η μάχη θα συνεχιστεί στον επόμενο βαθμό», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του «Κινήματος» του Γιώργου Παπανδρέου, σε σχόλιό του για την απόρριψη, από το Πρωτοδικείο, αγωγής του πρώην πρωθυπουργού κατά του πρώην υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, για όσα εκείνος ισχυρίζεται σε βιβλίο του.

Στην ανακοίνωση του «Κινήματος» υποστηρίζεται:

«Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, ότι η μάχη κατά του παρακρατικού συστήματος στο οποίο συμμετείχε ο Ερβέ Φαλτσιανί, που σκοπό είχε να δυσφημίσει τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και να διαμορφώσει μια ψευδή εικόνα για τον βίο και την πολιτεία του, δεν θα είναι εύκολη.

Και το γνωρίζαμε παρά το ότι, η Δικαιοσύνη, για την ίδια υπόθεση, έχει ήδη κρίνει και έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση της Μαργαρίτας Παπανδρέου, τους διακινητές των ψευδών, στα οποία αναφέρεται με το βιβλίο του και ο Ερβέ Φαλτσιανί».

«Ανεξάρτητα λοιπόν, από την όποια πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης, η μάχη θα συνεχιστεί στον επόμενο βαθμό. Μέχρι να αποκατασταθεί η αλήθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ