ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλά λόγια» απο τους φορείς για το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τους ΟΤΑ

«Καλά λόγια» απο τους φορείς για το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τους ΟΤΑ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Ευρεία συναίνεση απέσπασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα που αφορούν στο προσωπικό και τη λειτουργία των ΟΤΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων επεσήμανε ότι λύνει προβλήματα που χρόνιζαν, ενώ αντιμετωπίζει ζητήματα που έθεταν εμπόδια στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Στην συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισαν θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει πάνω από δύο χρόνια και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι σίγουρα δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν όμως θετικά σημεία κυρίως σε ζητήματα για το προσωπικό των ΟΤΑ», είπε ο κ. Πατούλης, ζητώντας ωστόσο, να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά το νέο Καλλικράτη για να προχωρήσει η αποκέντρωση του κράτους.

«Δεκαπέντε αιτήματα της ΕΝΠΕ ικανοποιήθηκαν, είναι ένα δυναμικό νομοθέτημα», ανέφερε ο κ. Αγοραστός και κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει περισσότερα κίνητρα για τους εργαζόμενους στις περιφέρειες που σχετίζονται με παραμεθόριες περιοχές, αλλά και να επιλυθούν ζητήματα που άπτονται της μεταφοράς των μαθητών.

«Θετικοί» εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Γιώργος Μαρινάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς που ζήτησε ωστόσο, να αποσυρθεί η ρύθμιση που επαναφέρει την επισύναψη σε μεταβιβαστικό συμβόλαιο βεβαίωσης του οικείου δήμου για άλλες οφειλές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση του συμβολαίου.

Ικανοποίηση για τις ρυθμίσεις που καλύπτουν την λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ελλάδος Μιχάλης Κυριακίδης αν και επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το μέλλον των εργαζομένων όταν κλείσει ένα δημοτικό ραδιόφωνο – τηλεόραση.

Περισσότερα κίνητρα για τους εργαζόμενους στις περιφέρειες με παρόμοια επιδόματα όπως τα αντίστοιχα στους υπαλλήλους των δήμων, ζήτησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της ΕΝΠΑ, Βέτα Πανουτσάκου, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών Βασίλης Παρασκευόπουλος ζήτησε να εξομοιωθούν οι μισθοί των μουσικών στους δήμους με τους αντίστοιχους εργαζόμενους στα μουσικά σύνολα. Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλλα Χρονοπούλου επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο θα λύσει πολλά από τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ