ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσυνεννόηση μάρτυρα της εξεταστικής για την υγεία με τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε η ΝΔ

Προσυνεννόηση μάρτυρα της εξεταστικής για την υγεία με τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε η ΝΔ
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Υπόγειες συναλλαγές» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Κρέτση, πρώην πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν, κατήγγειλε η ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έθεσε θέμα αξιοπιστίας του κ. Κρέτση, καταγγέλλοντας τον ότι επιχειρεί να παραπλανήσει την επιτροπή, καθώς χθες το βράδυ – όπως αποκάλυψε – συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Αντώνη Μπαλωμενάκη στη Βουλή.

«Υπήρξε προσυνεννόηση του μάρτυρα με μέλη της επιτροπής», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις. Κάλεσε τον κ. Κρέτση να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Μπαλωμενάκη με εκείνον από την πλευρά του να αρνείται να απαντήσει και να δηλώνει μόνον ότι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα η συνάντηση.

Την συνάντηση παραδέχθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος αργότερα σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες έκανε λόγο για αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού της ΝΔ. είπε ότι μίλησε με τον μάρτυρα, ύστερα από δικό του αίτημα, για 7 λεπτά στο διάδρομο του δεύτερου ορόφου της Βουλής για να του εξηγήσει τα διαδικαστικά. Τόσο στην συνεδρίαση της επιτροπής όσο και τις δηλώσεις του, ανέφερε πως έχει δει κι άλλους μάρτυρες.

«Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και σε προσυνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί», δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι μετά την αποκάλυψη αυτή όλη η διαδικασία καθίσταται έωλη. Ανέφερε ακόμη, ότι ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι εντός της συνεδρίασης:

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ποιους συναντήσατε όταν ήρθατε Βουλή; Πάτε να παραπλανήσετε τη Βουλή... Υπήρξε προσυνεννόηση μάρτυρα με μέλη της επιτροπής...

ΑΝΤ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Εγώ συνάντησα τον κ. μάρτυρα...

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Συναντήθηκε ο μάρτυρας με τον πρόεδρο μια ημέρα πριν;

ΑΝΤ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Για τα διαδικαστικά...

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Εσάς ρώτησα; Διακόπτετε το ερώτημά μου προς μάρτυρα; Είναι διαδικαστικό αυτό; Είναι ντροπή... Όχι αυτά σε εμένα...

«Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια», ακούστηκε να λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. ΚΡΕΤΣΗΣ: Χαίρομαι που ψάχνετε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στη Βουλή...

ΑΝΤ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ήταν στο διάδρομο ή όχι; Για 10 λεπτά... Σας παρακαλώ πάρα πολύ... Έχετε άδικο και έχω συναντήσει και τον κ. Κυρατζή, έχω υποχρέωση να πάρω πληροφορίες από παντού...

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ποιος έδωσε άδεια εισόδου;

Κ. ΚΡΕΤΣΗΣ: Ο κ. Μπαλωμενάκης...

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μόνον για διαδικαστικά; Να τον ρωτήσετε πως θα έρθετε ντυμένος;

Κ. ΚΡΕΤΣΗΣ: Δεν θα σας απαντήσω, η γυναίκα μου λέει τι να φορέσω...

Γ. ΓΚΙΟΛΑΣ: Άμα θέλετε να προσβάλλετε οτιδήποτε πείτε το ευθέως. Ο μάρτυρας έχει ορκιστεί για όσα θα πει...

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν είπε πως τον Ιανουάριο του 2014 ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, πήγε τους εργαζόμενους στο γραφείο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, όπου εκεί ειπώθηκε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα πήρε το δάνειο, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του ΔΣ και για το λόγο αυτό ο επιχειρηματίας τηλεφώνησε στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του κ Κρέτση. Αναφερόμενος στον πλειστηριασμό ο κ. Κρέτσης τόνισε ότι «για μας δεν είναι πλειστηριασμός. Είναι συναλλαγή. Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο».

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή με επιστολή του προς τον κ. Μπαλωμενάκη απέρριψε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. «Είναι απορίας άξιο πως τολμήσατε να ισχυρισθείτε πως ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που εγώ ήμουν Υπουργός. Προφανώς σας διαφεύγει επίσης, ότι εάν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα να υπαγορεύει νομοθετικές ρυθμίσεις στον τότε υπουργό Υγείας δεν θα είχε καμία ανάγκη να κάνει χρήση εξωδίκων δηλώσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ