ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Κύκλοι της Δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Σκουρλέτης: Κύκλοι της Δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς και η δικαστική εξουσία. Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης συνεχίζοντας έτσι την ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός έκανε ακόμη λόγο για ορισμένους κύκλους της Δικαιοσύνης που κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους.

Σε συνεντεύξεις του στην «Realnews» και την «Εποχή», μίλησε για την πορεία και τους στόχους της κυβέρνησης στον νέο ορίζοντα που διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης «που μας δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε πρωτοβουλίες και να επιταχύνουμε σειρά από νομοσχέδια», όπως είπε.

Επίσης τοποθετήθηκε για τα σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και, παράλληλα, ανέπτυξε τους σχεδιασμούς του για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του συμβασιούχους στην καθαριότητα, την πρόθεση για αποσύνδεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών καθώς «η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

«Η επίλυση των προβλημάτων επιπέδου καθημερινότητας άπτονται των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί πως θα υλοποιήσουμε», ανέφερε ο υπουργός και επεσήμανε την αναγκαιότητα για συντονισμό και συνέργειες μεταξύ των υπουργείων για την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση των σχεδιασμών.

Κριτική κατά της ΝΔ

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η στάση της «χαρακτηρίζεται από μηδενισμό και ισοπεδωτική προσέγγιση στο οτιδήποτε». Συμφώνησε ότι η έξοδος στις αγορές πρέπει να εντάσσεται σε ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει πέρα από την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική, διαφορετικά θα είναι μια κίνηση με περιορισμένη εμβέλεια. Εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική δεν καταφέρνει να διευρύνει το ακροατήριο της ΝΔ γιατί έχει κουράσει.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας ποδηγέτησης των θεσμών και δημιουργίας «κλίματος Βενεζουέλας», ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως «η έλλειψη σοβαρότητας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορείας και τις διχαστικές κορόνες σαν αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., γεννούν θλίψη για την ποιότητα του πολιτικού λόγου του κ. Μητσοτάκη».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον παλαιό δικομματισμό, τονίζοντας ότι αυτή η διαφορά «προκύπτει από τη μη υιοθέτηση της λογικής των μνημονίων από τη παρούσα κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που την υιοθετεί απόλυτα».

Τι απαντά στην σύσταση εξεταστικής για την περίοδο Βαρουφάκη

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται μια εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη, σχολίασε ότι «ο πρώην υπουργός είναι αλήθεια ότι αρέσκεται στο να λέει πολλά» και έθεσε το ερώτημα: «Αλήθεια, όμως, τι θα εξετάσει μια τέτοια επιτροπή, γιατί δεν υιοθετήσαμε τελικά τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών;».

«Όταν εκλείψουν οι ειδικές συνθήκες που οδήγησαν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα το καταλάβετε», ανέφερε, ερωτηθείς αν η λήξη της κυβερνητικής θητείας σηματοδοτεί και τη λήξη της συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ως προς το θέμα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και εάν θεωρεί ότι θα έκανε καλό ένα «φρεσκάρισμα», ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πάντα η αποτελεσματικότητα είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα για μια κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο θα κριθούμε τελικώς. Το πώς θα το επιτύχουμε κάθε φορά και με ποιο σχήμα, κρίνεται από τον πρόεδρο της κυβέρνησης». Ερωτηθείς εάν θα ήθελε, για παράδειγμα, τον Νίκο Φίλη στη «νέα κυβέρνηση», απάντησε: «Ασφαλώς, και όχι μόνο τον Νίκο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ