ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρυθμίσεις για δημόσιους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με αυτισμό

Ρυθμίσεις για δημόσιους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με αυτισμό
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την επέκταση του δικαιώματος της άδειας των είκοσι δύο (22) ημερών σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (αυτισμό), προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Μέχρι σήμερα η άδεια αυτή χορηγείται σε γονείς υπαλλήλους, των οποίων τα παιδιά χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζουν περιοδικής νοσηλείας, καθώς και παιδιά που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down. Η επέκταση της άδειας αυτής, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανακούφιση των γονέων, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους εξαντλούν την κανονική τους άδεια ή και καλούνται να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για τη φροντίδα των τέκνων με αυτισμό, τα οποία χρειάζονται εξίσου τη συνεχή και συστηματική φροντίδα.

Με άλλη τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ορίζονται οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας της ειδικής τριμελούς επιτροπής ενστάσεων του ΑΣΕΠ. Αντικείμενο της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, θα είναι η εξέταση των ενστάσεων κατά αρνητικών αποφάσεων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αναφορικά με τη συνάφεια των μεταπτυχιακών σπουδών με το αντικείμενο της Υπηρεσίας του υπαλλήλου.

Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, ρυθμίζονται ζητήματα της διαδικασίας διορισμού των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1998. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα διορισμού ορισμένων επιτυχόντων σε θέσεις για τις οποίες σήμερα προβλέπονται πρόσθετα προσόντα (π.χ. γνώση αγγλικών), τα οποία δεν ήταν απαραίτητα 20 χρόνια πριν και τα οποία οι επιτυχόντες δεν κατείχαν. Το προσωπικό αυτό θα απορροφηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που είναι υποστελεχωμένες.

Τέλος, με άλλη τροπολογία ενισχύεται το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με επιπλέον προσωπικό, έναν ειδικό συνεργάτη ή ειδικό σύμβουλο και έναν αποσπασμένο υπάλληλο για την κάλυψη των αναγκών γραμματειακής υποστήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ