ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτική τροπολογία για τα ακίνητα του Αγίου Όρους

Βουλευτική τροπολογία για τα ακίνητα του Αγίου Όρους
Eurokinissi/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Την φοροαπαλλαγή όλων των ακινήτων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους που βρίσκονται σε φορολογική εκκρεμότητα, ζητούν βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) αναφέρουν ότι «οι προωθούμενες διατάξεις υπαγορεύονται από την ανάγκη διαμόρφωσης ομοιόμορφου και σύμφωνου με το ειδικό Συνταγματικό καθεστώς, νομοθετικού πλαισίου για τα ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, εντός και εκτός αυτού αλλά και γενικότερα κατοχύρωσης του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, που διαφυλάσσει το αρχέγονο, ιδιαίτερο και προνομιακό καθεστώς του Α.Ο., όπως αυτό προστατεύεται από τις ειδικές διατάξεις του Συντάγματος». Σημειώνουν ακόμη, ότι υπάρχει πρόβλεψη και για την απαλλαγή από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επί της ουσίας οι τρεις βουλευτές με την κοινή τους τροπολογία ζητούν την απαλλαγή από καταβολή του παλαιού ΦΜΑΠ (Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) όλα τα ακίνητα, είτε βρίσκονται εντός, είτε εκτός της Αθωνικής Πολιτείας. Η τροπολογία δεν αφορά φορολογικά ποσά που έχουν καταλογισθεί, αλλά μόνον υποθέσεις που εκκρεμούν ως προς τον φορολογικό έλεγχο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν θα αποδεχθεί την βουλευτική τροπολογία, αύριο Παρασκευή. Στην απόφαση θα ληφθεί υπόψη το ύψος της επιβάρυνσης του δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ