ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για το επεισόδιο σε αγώνα χάντμπολ: Η πΓΔΜ προσπαθεί να επιβάλει τη συνταγματική της ονομασία

ΥΠΕΞ για το επεισόδιο σε αγώνα χάντμπολ: Η πΓΔΜ προσπαθεί να επιβάλει τη συνταγματική της ονομασία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σχολιάζει δυσμενώς την εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας Χειροσφαίρησης Νεανίδων των Σκοπίων με φανέλες με το όνομα «Macedonia», γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τον μεταξύ τους αγώνα, τονίζοντας πως η πΓΔΜ «προσπαθεί να παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία και να επιβάλει την συνταγματική της ονομασία».

«Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η πΓΔΜ, μετά την ένταξή της σε οποιαδήποτε διεθνή οργάνωση προσπαθεί να παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία και να επιβάλει την συνταγματική της ονομασία», τονίζει χαρακτηριστικά το ελληνικό ΥΠΕΞ για το «διπλωματικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς ομοσπονδίες μπορεί να γίνει μόνον με την προσωρινή της ονομασία, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και εκφράζει τη συμπαράστασή του στις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Χειροσφαίρισης των Νεανίδων, οι οποίες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον αγώνα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την πΓΔΜ λόγω της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πΓΔΜ.

Το χρονικό του «διπλωματιακού επεισοδίου»

Το «διπλωματικό επεισόδιο» με τα Σκόπια προέκυψε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ γυναικών U17, που φιλοξενείται στην πΓΔΜ (31/6-6/8). Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Πολωνία (24-28), η εθνική ομάδα της Ελλάδας αντιμετώπιζε τα Σκόπια και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα προ του αγώνα.

1ethnikihandballU173


(Φάση από τον πρώτο αγώνα της εθνικής U17 με την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ - Πηγή: facebook / Hellenic Handball Federation - ΟΧΕ @hellenic.handball.federation)

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι προπονητές και το υπόλοιπο τημ της πΓΔΜ φορούσαν φανέλες με το όνομα «Macedonia» και οι υπεύθυνοι της εθνικής ομάδας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το παιχνίδι, καταγγέλοντας τα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (EHF) αποφάσισε την αποβολή της εθνικής ομάδας από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και πρόστιμο 25.000€ ως συνέπεια της αποχώρησης. Η ελληνική πλευρά έχει δικαίωμα να κάνει έφεση, ακόμη και αν δικαιωθεί όμως δε θα υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθει στο τουρνουά.

1EHFstatement


(Η ανακοίνωση της αποβολής της Ελλάδας από το Euro U17 του χάντμπολ)

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ

Μετά την απόφαση η Ομοσπονδία εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα γεγονότα, που έλαβαν χώρα στον αγώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ