ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Θα έκανα ξανά το ίδιο με τον Ρουβίκωνα-Πολιτικά τα κίνητρα Βαρουφάκη

Βούτσης: Θα έκανα ξανά το ίδιο με τον Ρουβίκωνα-Πολιτικά τα κίνητρα Βαρουφάκη
EUROKINISSI

Υπεραμύνθηκε της στάσης του αναφορικά με τον Ρουβίκωνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι θα έκανε ακριβώς το ίδιο σε ενδεχόμενο αντίστοιχο ζήτημα στο μέλλον.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", ο κ. Βούτσης είπε "μας κατηγόρησαν ότι έγιναν συλλήψεις, που δεν έγιναν από τη φρουρά της Βουλής ούτε σε συνεννόηση µαζί της, εκεί είναι το λεπτό ζήτηµα. Επίσης, στο παρελθόν έχουν αποφύγει όλοι να κάνουν συλλήψεις µε ή χωρίς χειροπέδες, αλλά σε όλα τα ζητήµατα που αναφέρω και στην επιστολή µου, είτε συµβαίνουν µέσα στο Κοινοβούλιο είτε έξω, κρατούνται τα στοιχεία, διασταυρώνονται από τις αρµόδιες Αρχές και ακολουθείται µια διαδικασία που δεν είναι σύλληψη. Από εκεί και πέρα είναι έκθετοι όσοι θέλησαν να δηµιουργήσουν ζήτηµα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης µε την αστυνοµία".

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του κ. Βαρουφάκη, διέγνωσε "εκατό τοις εκατό πολιτικά κίνητρα στην στάση Βαρουφάκη", αναφέροντας χαρακτηριστικά "δεν είναι συγγραφέας Βίπερ ο κ. Βαρουφάκης, όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει".

"Η συστηµατική τροφοδότηση µε υλικό παραπολιτικής και µικροπολιτικής, την οποία κάνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι απολύτως ενταγµένη οργανικά και συνειδητά στην προσπάθεια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου που επιχειρείται να υπάρξει µε επίκεντρο την αξιωµατική αντιπολίτευση και συµφέροντα µιντιακά, τραπεζικά και γενικότερα, τα οποία αισθάνονται ότι χάνουν. Χάνουν πάρα πολύ από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά, κερδίζει χρόνο, αναπτύσσει πολιτικές και προφανώς αποµακρύνεται πολύ -ενδεχοµένως πάρα πολύ- η προοπτική της διακυβέρνησης για ένα τέτοιο συντηρητικό µπλοκ στη χώρα µας. Εκεί εντάσσονται πια η πολιτική και η παρουσία του κ. Βαρουφάκη και ενδεχοµένως και το κόµµα το οποίο έχει ή θα διαµορφώσει", είπε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει η χώρα στο σημείο να εξυπηρετεί μόνη της τις ανάγκες της, είπε σε άλλο σημείο τονίζοντας ότι ο στόχος αυτός "είναι απολύτως εφικτός στον βαθµό που θα γίνουν δύο και τρεις επιπλέον έξοδοι στην αγορά, έτσι ώστε και η καµπύλη επιτοκίων να διαµορφωθεί ευνοϊκά αλλά και να υπάρξει «µαξιλαράκι» για το τέλος του προγράµµατος".

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που υποστηρίζει ότι και αυτή η επιλογή της εξόδου έχει κόστος, ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι πάντοτε έχει κόστος "αρκεί να είναι με χαμηλό επιτόκιο", προσθέτοντας ότι αν υπάρξει και ποσοτική χαλάρωση (QE) µετά τις γερµανικές εκλογές, θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας".

Ως προς το τελευταίο, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό, καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές η νέα ηγεσία θα "ανοίξει τα χαρτιά της", όπως και το ΔΝΤ.

Χαρακτήρισε "πολύ βαριά" τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία της συζήτησης για το χρέος, αλλά και την αναγκαιότητα να "είναι ανοιχτή µπροστά µας η δυνατότητα, εφόσον πάει καλά η οικονοµία, µε πρόσηµο αναπτυξιακό, να υπάρξει και επαναδιαπραγµάτευση, µε συναίνεση προφανώς και αυτών των µεγάλων πλεονασµάτων".

Ο κ. Βούτσης διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, κυρίως λόγω της ασυνέπειας κάποιων εντός των θεσμών, οι οποίοι "έχουν μηδενίσει το κοντέρ πάνω σε πολύ κρίσιµα ζητήµατα στην αρχή της εκάστοτε διαπραγµάτευσης", προσθέτοντας "ελπίζω αυτή τη φορά να µην συµβεί, επειδή εκτιµώ ότι και τους Ευρωπαίους τούς συµφέρει πάρα πολύ και µέσα τους έχουν κλείσει τον κύκλο του ελληνικού ζητήµατος και της ταλαιπωρίας, εγώ θα έλεγα, του ελληνικού λαού".

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις όπως οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι "αντιδράσεις για ζητήµατα που µπορεί να τεθούν από τη µια πλευρά πρέπει να υπάρχουν, υπό την έννοια της αντίθεσης των κοινωνικών δυνάµεων και της αντίθεσης της κυβέρνησης, αν αυτά είναι έξω από τα όρια του ελληνικού Συντάγµατος".

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όπου υπάρχουν δεσμεύσεις θα προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι "γίνεται µια πολύ µεγάλη προσπάθεια στον ενεργειακό τοµέα, στα νερά ή αλλού, όπου έχουν τεθεί τα όρια και το πλαίσιο και οι «κόκκινες γραµµές», στη βάση των οποίων θα υπάρξει διαπραγµάτευση".

Σχετικά με την νομοθετική δραστηριότητα των δύο τελευταίων εβδομάδων, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, που δείχνουν ότι "η κυβέρνηση κυβερνά και πέραν των δεσµεύσεων, αλλά και ότι η άνεση που δίνουν η έξοδος στις αγορές και η δεύτερη αξιολόγηση µεταφράζεται και σε µια καθαυτή πολιτική και κοινωνική παρέµβαση. Αυτό είναι µεγάλο κέρδος και θα αλλάξει και το κλίµα ενόψει της ΔΕΘ µέσα στον ίδιο τον λαό".

Εξέφρασε την διαφωνία του με την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ για "κακή νομοθέτηση", και ενέταξε την θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής "για την αποφυγή των μεγάλων κοινωνικών θεµάτων που βρίσκονται πια στην ατζέντα µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι η Αθήνα και η Ελλάδα είναι ασφαλέστατες και επέρριψε "πολύ μεγάλη ανευθυνότητα στην τρέχουσα πολιτική και κοµµατική ατζέντα να τίθενται καταστροφολογικά και τροµολαγνικά τέτοιου τύπου ζητήµατα".

Ως προς την άποψη του κ. Μητσοτάκη για την ύπαρξη προβλήματος στα Εξάρχεια, ο κ. Βούτσης είπε "δεν θέλω, µε τον κ. Μητσοτάκη ειδικά, να κάνω συζήτηση ούτε για τα Εξάρχεια ούτε για τα δυτικά προάστια ούτε για το Κολωνάκι ούτε για τη Μύκονο. Ας επιλέξει ο ίδιος την ατζέντα µε την οποία ασχολείται τώρα η αξιωµατική αντιπολίτευση, αντί της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των εξωτερικών θεµάτων της χώρας ή των δηµοκρατικών ζητηµάτων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ