ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρωμανιάς: «Δεν γίνονται έτσι οι μεταρρυθμίσεις»

Γ. Ρωμανιάς: «Δεν γίνονται έτσι οι μεταρρυθμίσεις»

Την άποψη πως το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό είναι μια περιεκτική έκθεση ιδεών που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί για νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο εξέφρασε ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στο CNN Greece.

O Γιώργος Ρωμανιάς υποστήριξε ότι το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής εμπειρογνωμών του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν περιέχει καμία ποσοτική προσέγγιση στο ζήτημα και διακατέχεται από νομικίστικο και δασκαλίστικο πνεύμα που κινείται αποκλειστικά γύρω από το πώς να εξοικονομηθούν δαπάνες, χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτα για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει η κοινωνική ασφάλιση.

Ο πρώην γενικός γραμματέας θεωρεί «γελοία» την αναφορά του πορίσματος στο Κιργιστάν ως προτύπου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και παρατηρεί ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να πατήσουν στο σουηδικό σύστημα που ισχύει σήμερα, τη στιγμή που οι ίδιοι οι Σουηδοί ζητούν να το καταργήσουν.

Μηχανισμός μεγαλύτερης μείωσης των συντάξεων

«Δεν γίνονται έτσι οι μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Ρωμανιάς, απορώντας για το γεγονός πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου κάνουν αναφορά σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2012 για την επάρκεια των συντάξεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα βελτιωτικά στοιχεία αντίστοιχης έκθεσης που δημοσιεύτηκε προ διμήνου.

Στην ερώτηση για το αν τα συμπεράσματα του πορίσματος, το οποίο τιτλοφορείται «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» οδηγούν πράγματι προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ο κ. Ρωμανιάς εκτίμησε ότι πέραν των μνημονιακών ρυθμίσεων και των μειώσεων των συντάξεων που θα προέλθουν από το νέο πρόγραμμα δανεισμού, «τούτη εδώ η έκθεση επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως ένας περαιτέρω μηχανισμός για νέα μείωση των συντάξεων».

Απαιτείται μεταβατική περίοδος

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρώην γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί υποσύστημα του ευρύτερου οικονομικού συστήματος της χώρας, δεν νοείται μεταρρύθμισή του σε περιόδους στενότητας και δημοσιονομικής πίεσης. «Είναι μεγάλο λάθος, για να μην πω γκάφα», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία λέει πως καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει στο ασφαλιστικό χωρίς μεταβατική περίοδο. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να σηκώσει το διπλό κόστος», που προκύπτει από τη συνύπαρξη παλιών και νέων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Γιώργος Ρωμανιάς καταλήγει ότι «το κείμενο αυτό δεν είναι αξιοποιήσιμο, σε καμία περίπτωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ