ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Παυλόπουλος: Νομικώς αξιώσιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Π. Παυλόπουλος: Νομικώς αξιώσιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μήνυμα πως οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς αξιώσιμες έστειλε από το Κομμένο της Άρτας, όπου και παρευρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 16ης Αυγούστου του 1943, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ' εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής."

"Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Συνέχισε λέγοντας πως «Η Δημοκρατία του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης έχει υπαρξιακή ανάγκη αδιάλειπτης και ανυποχώρητης υπεράσπισης, καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει»

Κατά την τελετή της ανακήρυξης του σε επίτιμο Δημότη, του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου διοικητικά ανήκει το Κομμένο, επισήμανε πως, «οι Έλληνες δεν ξεχνούμε στο διηνεκές και τη βάρβαρη σφαγή του Κομμένου», γιατί, όπως υπογράμμισε, τα σημάδια της ναζιστικής θηριωδίας πρέπει να μην σβηστούν ποτέ, έτσι ώστε η συνείδησή μας να παραμείνει σ' εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το ολοκαύτωμα στο Κομμένο, ξεκίνησαν με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου 1943 ενώ οι κάτοικοι του χωριού ακόμη κοιμόντουσαν, ύστερα από ένα γαμήλιο γλέντι την προηγουμένη που συνέπεσε με την γιορτή της Παναγίας, ένα βαριά οπλισμένο τμήμα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων εισέβαλε αιφνίδια.

Επικεφαλής του ήταν ο ταγματάρχης Φάλνερ, ο οποίος εκτελούσε εντολές του ναζί Μέραρχου με έδρα τα Ιωάννινα Λαντς, υπό το πρόσχημα της ύπαρξης στο Κομμένο ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Όπως περιέγραψε και κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας "επί εννέα ώρες οι ναζί σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν... 'Αφησαν πίσω τους 317 νεκρούς, θύματα στυγνής δολοφονίας «αντάξιας» της ναζιστικής βαρβαρότητας. Ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά και 119 γυναίκες. Η σφαγή του Κομμένου είχε στιγματίσει την Ιστορία, με ένα ακόμη δείγμα της ναζιστικής βαρβαρότητας».

Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση «Ο πιο συνεπής τρόπος για να τιμούμε την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής του Κομμένου είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ