ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχεί η κυβέρνηση για το "ηθικό πλεονέκτημα"

Ανησυχεί η κυβέρνηση για το "ηθικό πλεονέκτημα"
Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Τσίπρας χαμογελαστοί στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε σημαία της τις «τρύπες» στο πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Tο πυκνό του πρόγραμμα και οι σημαντικές συναντήσεις του δεν τον απέτρεψαν από το να ενημερωθεί –σύμφωνα με πληροφορίες- για τις εξελίξεις στην Αθήνα με επίκεντρο την φημολογία γύρω από το «ανοιχτό» πόθεν έσχες Σταθάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν φύγει για την πρωτεύουσα της ΕΕ είχε πληροφορηθεί, άλλωστε, ενδελεχώς από τον ίδιο τον υπουργό για την κατάσταση των δηλώσεων πόθεν έσχες του. Μπορε η συνάντηση να χαρακτηρίστηκε ως σύσκεψη εργασίας για ζητήματα διαχείρισης ΕΣΠΑ, σημαντικό της μέρος περιελάμβανε, όμως, και την εικόνα των πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη.

Το Μαξίμου από νωρίς χθες το πρωί διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας βρήκαν ευκαιρία, μέσα από την εντεινόμενη φημολογία για ανακρίβειες στα πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, να επιτεθούν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό με αιχμή τα ζητήματα ηθικής που αποτελούν και την κεντρική σημαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα της κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Έτσι, όταν οι πρωθυπουργοί επιτελείς άκουσαν και τους τέσσερις υποψηφίους να ασκούν οξύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα γιατί καλύπτει τους υπουργούς του έκριναν πως ο Γιώργος Σταθάκης θα έπρεπε να εγκαταλείψει την αινιγματική μέχρι χθες στάση του γύρω από το μυστήριο με τα πόθεν έσχες του και να δώσει απαντήσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι διευκρινίσεις Σταθάκη και η διαβεβαίωσή του ότι οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχει υποβάλει είναι απολύτως πλήρεις –απλώς στην πρώτη δήλωση του 2012 που είναι και η επίμαχη έκανε και συμπληρωματική-δεν αφήνουν περιθώρια για να συνεχίζει να σύρεται η σχετική φημολογία.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει και τον Αλέκο Φλαμπουράρη για τον οποίο, χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε να περάσει από εξεταστική επιτροπή της Βουλής προεξοφλώντας ότι το πόθεν έσχες του είναι προβληματικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Μαξίμου αντέδρασε σχεδόν ακαριαία στην διόγκωση του θέματος με τα πόθεν έσχες από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρώντας ότι δεν επιτρέπεται να αφήσει χώρο στην ΝΔ να αξιοποιήσει σκιές περί αδιαφάνειας ανεβάζοντας ζητήματα ηθικής διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην συνολική κυβερνητική εικόνα.

Στελέχη της κυβέρνησης εξηγούν πως όταν η προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το σύνθημα «ξεμπερδεύουμε με το παλιό» με αιχμή τα ζητήματα διαφθοράς δεν μπορεί το κυβερνών κόμμα να αφήσει να αιωρούνται ερωτηματικά για την ηθική των κορυφαίων στελεχών του.

Από την άλλη εάν η αρμόδια επιτροπή, ολοκληρώνοντας τον έλεγχό της, κρίνει ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για πόθεν έσχες υπουργών, τότε, λένε στο Μαξίμου, θα υπάρξουν πολιτικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ