ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Εκτίθεται όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική

Βούτσης: Εκτίθεται όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Θετικά αποτίμησε την πρώτη διετία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, απάντησε πως οι σημαντικές διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα διαμορφώνουν το πεδίο για ανοχή ή συναίνεση, χωρίς να προδιαθέτουν ημερομηνία λήξης για τη συνεργασία.

Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε πως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, οι υπηρεσίες και οι Περιφέρειες λειτούργησαν αποτελεσματικά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Πρόσθεσε, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα RealNews, πως οι πυρκαγιές που έκαιγαν στη Μεσόγειο περιόρισαν τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Για το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών ο κ. Βούτσης είπε:

Ήταν και είναι πάντοτε παρόν και δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πικρή εμπειρία από καταστροφές πολύ μεγαλύτερης έκτασης ποσοτικά και ποιοτικά.

Ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα προχώρησε στην έγκαιρη, επέκταση των συμβάσεων εργασίας και στη συντήρηση του στόλου, αποφάσεις που βοήθησαν «ώστε το επαγγελματικό προσωπικό να κρατήσει τη ραχοκοκαλιά του». Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική κερδίζει στην κοινή γνώμη, αλλά μάλλον εκτίθεται».

Για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να αποφευχθεί η τάση ορισμένων από τους ισχυρούς πόλους των δανειστών να «μηδενίζουν το κοντέρ», επαναφέροντας ζητήματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενες φάσεις και εκτίμησε πως με το πέρας του «εκλογικού κύκλου» στην Ευρώπη με τις γερμανικές εκλογές, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την «ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης» που θα αποτελέσει ειδικό θέμα σε ανώτατο διακυβερνητικό επίπεδο στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για τις τροπολογίες της κυβέρνησης που έρχονται σε άσχετα νομοσχέδια και τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση και απάντησε πως έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ώστε να μειώνονται αρνητικά φαινόμενα στη νομοθέτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και πρόσθεσε πως «η αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα με την αξιωματική αντιπολίτευση, παίρνει μερικές φορές διαστάσεις που υπαγορεύονται περισσότερο από την ανάγκη επικοινωνιακών χειρισμών».

Για τις δηλώσεις του ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στην ατζέντα, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ή Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια, απάντησε:

«Έθεσα ένα αυτονόητο πλαίσιο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στον έντονο δημόσιο διάλογο που γίνεται έτσι κι αλλιώς για αυτά τα ζητήματα σημειώνω τους θετικούς προβληματισμούς και τις επιχειρηματολογημένες ενστάσεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές» και καταλήγοντας τόνισε:

«Πρέπει να οικοδομούμε συναινέσεις και συνθέσεις μέσα από τις αντιπαραθέσεις και όχι μέσα από την άκριτη αποδοχή παραδοσιακών στερεοτύπων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ