ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δέκα... υπέρ - «μαραθώνιοι» της κυβέρνησης

Οι δέκα... υπέρ - «μαραθώνιοι» της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Την ηρεμία που προσφέρουν οι γερμανικές εκλογές θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το Μαξίμου. Έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, Μέρκελ και Σόιμπλε, έχουν επιβάλλει σιγή ασυρμάτου σε ολόκληρη την Ευρώπη -ούτε συζητήσεις για χρέος και μνημόνια που αφορούν την Ελλάδα, αλλά ούτε και για μετανάστες, θέμα που απασχολεί κυρίως την Ιταλία.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από σήμερα, ξεκινά ένα μαραθώνιο ταξιδιών, επαφών και δημόσιων εμφανίσεων με στόχο έναν πιο ήρεμο χειμώνα στη διάρκεια του οποίου θα επιχειρηθεί η πλήρης ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Αξιωματούχος του Μαξίμου ήταν και σαφής και αισιόδοξος μιλώντας στο CNN Greece:

"Αυτός ο χειμώνας είναι καθοριστικός. Με τις πολιτικές μας θα αλλάξουμε την πλαστή εικόνα που έχουν καλλιεργήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Η πραγματικότητα είναι υπέρ μας. Και τέτοια εποχή του χρόνου θα βγούμε πανηγυρικά από το μνημόνιο. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν έχουν καμία τύχη και αφήγημα".

Δύσκολα, βέβαια, θα επαληθευτεί καθώς, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές κινήσεις, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μια σειρά από φόρους: ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας καθώς και τις υπόλοιπες δόσεις από το φόρο εισοδήματος...

Ωστόσο το Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζουν μια σειρά από εκδηλώσεις, που, όπως εκτιμούν, θα αποτελέσουν την εκκίνηση των πολιτικών που θα ανατρέψουν την σημερινή δυσμενή κατάσταση για την κυβέρνηση.

1. Σήμερα, Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συσκέψεις με παραγωγικούς φορείς. Συσκέψεις που θα συνεχιστούν και αύριο πριν αναχωρήσει για τις Πρέσπες, από τις οποίες θα επιστρέψει την Κυριακή.

2. Στις 4 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει το Euro Working Group, όπου θα υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση -συνολικά τα προαπαιτούμενα είναι 66. Από αυτά ορισμένα έρχονται άμεσα στη Βουλή (στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας τα εργασιακά), ενώ ο Γ. Χουλιαράκης, που θα συμμετέχει στο EWG, θα ενημερώσει για την πρόοδο των εργασιών όσων αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις, τον μηχανισμό claw back στα φάρμακα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κ.ά. Κρίσιμο σημείο του EWG η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς ανάλογα με το ρυθμό που μειώνονται θα κριθεί και η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

3. Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα (7 και 8 Σεπτεμβρίου) είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται μια επιβεβαίωση ως προς την στήριξη από την Γαλλία σε θέματα που σχετίζονται με το χρέος. Πρωτίστως, όμως, το Μαξίμου ενδιαφέρεται να κλείσουν συμβόλαια ή να ανοίξει ο διάλογος για επενδύσεις στη χώρα μας από γάλλους επιχειρηματίες.

4. Μία μέρα μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (9 και 10 Σεπτεμβρίου). Η κλασική ομιλία, όπως και η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, αναμένεται να διαφέρει από τα καθιερωμένα καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παροχές -είναι φυσικό οι δανειστές να επιστρατεύσουν... μεταφραστές προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας στο Μαξίμου θα έχουν καταφτάσει τα ενημερωτικά σημειώματα από όλα τα υπουργεία για να ακολουθήσει η επεξεργασία τους. Ωστόσο δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει που θα κινηθεί η ομιλία του Αλ. Τσίπρα: έξοδος από το μνημόνιο, χρέος, πανελλαδικές εξετάσεις, ανάπτυξη.

5. Στις 14 Σεπτεμβρίου, στην Κέρκυρα θα συγκληθεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

6. Μία ημέρα μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Ταλίν της Εσθονίας για το πρώτο Eurogroup της νέας περιόδου -η μόνη απόφαση θα αφορά την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ. Αναμένεται να συνταχθεί και ο "οδικός χάρτης" της τρίτης αξιολόγησης ή, έστω, να μπουν στο "χαρτί" οι πρώτες ημερομηνίες.

7. Στις 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης που οργανώνει, σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Οικονομίας. Έχουν προηγηθεί το συνέδριο στην Κοζάνη και στη Λαμία. Φυσικά και ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα παρέμβει στις συζητήσεις.

8. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών (24/9) αλλά και ο χρόνος συγκρότησης της νέας κυβέρνησης θα δρομολογήσουν εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα. Το χρέος, η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι θέματα που οι αποφάσεις τους εξαρτώνται από τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

9.Στην Αθήνα θα βρεθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, καλεσμένη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η ημερομηνία άφιξής της δεν έχει ακόμα "κλειδώσει", ως πιθανότερη, όμως, αναφέρεται αυτή της 29ης Σεπτεμβρίου.

10. Τη ίδια μέρα, βέβαια, θα έχουμε πληρωμή του ΕΝΦΙΑ καθώς και της δόσης του φόρου εισοδήματος. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017, που είναι το 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί καθώς το μεγάλο εμπόδιο είναι αυτό του 3,5% πλεόνασμα για το 2018. Ίδωμεν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ