ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Ρήγας: Επιβεβλημένη η απουσία Κοντονή από την ημερίδα στο Ταλίν

Παναγιώτης Ρήγας: Επιβεβλημένη η απουσία Κοντονή από την ημερίδα στο Ταλίν
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για αναληθή και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού κάνει λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, αναφορικά με την ημερίδα στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Σε μια εποχή που τα ακροδεξιά κόμματα και οι νεοναζί εκμεταλλεύονται πανευρωπαϊκά τα αδιέξοδα των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι ιστορικά αναληθής και ιδιαιτέρως επικίνδυνη» τονίζει ο κ. Ρήγας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και καταλογίζει στην εσθονική κυβέρνηση πολιτική μεροληψία.

Παράλληλα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως ήταν απολύτως σωστή και επιβεβλημένη η απουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Κοντονή από την εκδήλωση αυτή και υπενθυμίζει πως σε επίπεδο υπουργών μόνο οκτώ χώρες από τις 27 συμμετείχαν. Μάλιστα σημειώνει ερωτηθείς σχετικά πως αδυνατεί να αντιληφθεί πιθανές επιπτώσεις από την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από μια επικίνδυνη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας.

Σε ερώτηση για τα εγκλήματα του Σταλινισμού, απαντά: «Οι άνθρωποι που έχουμε τις ιδεολογικές μας αφετηρίες στον κομμουνισμό, οι άνθρωποι της Αριστεράς εν γένει, έχουμε κάνει -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- πρώτοι την κριτική μας στα μελανά σημεία της σταλινικής εκδοχής του ιστορικού κομμουνισμού (...) η ιστορική αλήθεια και οι ιδέες δεν διαγράφονται από τη διαστρέβλωση που υπέστησαν τη συγκεκριμένη περίοδο».

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και δη της ΝΔ, ο Πάνος Ρήγας σημειώνει «είναι θλιβερό να παρακολουθεί κάποιος την ηγεσία και τα στελέχη τής θεωρητικά φιλελεύθερης παράταξης της χώρας να εκστομίζουν ανιστόρητες κορώνες. Η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια αυτοεγκλωβίστηκε επιλέγοντας μια έξαλλη αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς, επιλέγει τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της παραχάραξης της ιστορίας».

Αναφορικά με το εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί υπεραποδίδουν στην επίτευξη των στόχων, όπως φαίνεται από την ομαλοποίηση μιας σειρά κρίσιμων οικονομικών μεγεθών και εκτιμά πως ούτε ότι θα χρειαστούν, ούτε ότι θα ζητηθούν.

Ερωτηθείς για τη σχέση κόμματος κυβέρνησης ο Πάνος Ρήγας τη χαρακτηρίζει ικανοποιητική και τονίζει πως το ζήτημα είναι να λειτουργούν συντονισμένα, υπηρετώντας ένα κοινά αποφασισμένο συλλογικό σχέδιο. «Νομίζω πως σε αυτό τον τομέα το αποτέλεσμα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν» προσθέτει.

Ο γραμματέας του κόμματος ερωτηθείς για τις μετακινήσεις βουλευτών σε διαφορετικές περιφέρειες απαντά πως «αν και η κουβέντα δύο χρόνια πριν τις εκλογές μοιάζει πρώιμη (...) πιστεύω ότι, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες βουλευτές οφείλουν να ξαναθέσουν τον εαυτό τους στη λαϊκή κρίση στις εκλογικές περιφέρειες που εξελέγησαν, είτε πρόκειται για μονοεδρικές είτε για πολυεδρικές».

Για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές λέει πως θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών δυνάμεων, ενώ προσθέτει πως «θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως οι κατάλληλες συμμαχίες και συγκλίσεις και με πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού μας κύκλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ