ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό Δημόσιο

Γεροβασίλη: Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό Δημόσιο
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το σχέδιο της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» παρουσίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη. Η υπουργός έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο» που θα βάλει τέλος στην «πελατειακή λογική» και θα δημιουργήσει μία «φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, παραγωγική και αμερόληπτη δημόσια δομή, με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και στο δημόσιο συμφέρον».

Ξεκινώντας την ομιλία της στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο προηγούμενο καθεστώς που επικρατούσε στην δημόσια διοίκηση και τόνισε: «σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης.

Ώστε να μην είναι η Δημόσια Διοίκηση ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετούνται διαχρονικά οι λίγοι».

Αφού ευχαρίστησε τους προκάτοχους της στο υπουργείο και το προσωπικό του, έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο», παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της αλλαγής και τόνισε πως «η διοικητική ανασυγκρότηση έρχεται να θεραπεύσει διαχρονικές παθογένειες, συμμετέχοντας δυναμικά στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

4212492

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«...επεξεργαστήκαμε όλα τα δεδομένα και προωθούμε μια δραστική μετεξέλιξη του Δημοσίου, με γνώμονα:

• την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,

• την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και

• την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους-πολίτη», εξήγησε η υπουργός.

Έθεσε ως στόχο να αποκτήσει η δημόσια διοίκηση ένα «σαφές πρόσημο, κοινωνικό και θετικό, και να εξυπηρετεί στο εξής τους πολλούς, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και λογοδοσίας».

Επίσης, αναφέρθηκε στην συνεργασία του υπουργείου της με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον υπουργό, Νίκο Παππά ώστε να ενισχυθούν «οι πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που, δεν απαντούν μόνο στο αίτημα για εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών στη Δημόσια Διοίκηση».

4212481

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Ούτε και η μετάβαση στην ψηφιακή εκδοχή του κράτους αποτελεί πολυτέλεια και φετιχισμό», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, οδηγεί αυτόματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων».

Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «η ενίσχυση της παρουσίας των ψηφιακών διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση:

• περιορίζει τις αυτοπρόσωπες συναλλαγές μεταξύ κράτους-πολιτών,

• εγγυάται αντικειμενικές διαδικασίες για όλους και

• επιταχύνει σημαντικά τη διεκπεραίωση των υποθέσεων»

«Συνεπώς, συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση κι εμπέδωση ενός σταθερού, φιλικού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα μας».

4212479

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

4212523

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην σημασία του ανθρωπίνου δυναμικού, τονίζοντας πως εφαρμόζονται εσωτερικές δράσεις στην λειτουργία του δημοσίου τομέα που εξασφαλίζουν «την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων».

Συνεχίζοντας, η υπουργός μίλησε για την νέα πραγματικότητα από το 2020 και ύστερα η οποία, όπως επεσήμανε, «θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων κράτους-πολιτών, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα συλλογικό, κοινωνικό αποτύπωμα για τον δημόσιο υπάλληλο, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την εξυπηρετικότητα, την ευγένεια, την ισονομία και την προστασία της αξιοπρέπειας του συναλλασσόμενου».

4212506

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό Δημόσιο. Θα βιώνουμε μια νέα κουλτούρα αλληλεπίδρασής μας με τη Δημόσια Διοίκηση, υπηρετώντας έτσι κι έναν ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό στόχο: την επανάκτηση της εμπιστοσύνης μας απέναντι στους θεσμούς, θωρακίζοντας περισσότερο τη Δημοκρατία μας», είπε ολοκληρώνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ