ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Πιο αυστηρό το πλαίσιο μετά την κήρυξη αναδάσωσης

Φάμελλος: Πιο αυστηρό το πλαίσιο μετά την κήρυξη αναδάσωσης
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Δεν τροποποιείται η δασική χρήση και οι δασικοί χάρτες από την πυρκαγιά, αντίθετα αυστηροποιείται το πλαίσιο προστασίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Σωκράτης Φάμελλος, από την Ζάκυνθο όπου βρίσκεται.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο μετά την κήρυξη αναδάσωσης που θα κάνουμε άμεσα».

Ο αναπληρωτής υπουργός μετέβη στη Ζάκυνθο, με κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα κάνει αυτοψία στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές και θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν, το συντομότερο δυνατό, τα αναγκαία μέτρα.

«Έχει ήδη αποτυπωθεί η καμένη έκταση, με βάση τα δορυφορικά δεδομένα και δόθηκε η εντολή για την άμεση κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας και αυτό γίνεται ανεξάρτητα του αν οι περιοχές οι οποίες κάηκαν, είναι ιδιωτικές ή δημόσιες. Ξεκαθαρίζω ότι οι δασικές εκτάσεις και τα δάση της χώρας, ανεξαρτήτως της δημόσιας ή ιδιωτικής μορφής τους, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο η τροποποίηση της χρήσης τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να προστατεύσουμε το οικοσύστημα της Ζακύνθου και αυτό κάνουμε σήμερα, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος.

Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας (δεδομένου ότι η περιοχή κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη) και ήδη, συντάσσονται οι μελέτες , ενώ οι πόροι για την αποκατάσταση είναι εξασφαλισμένοι.

Δημιουργείται Ένστολη Δασοφυλακή

Για πρώτη φορά στη χώρα, δημιουργείται Ένστολη Δασοφυλακή. Όπως έγινε γνωστό, καθορίστηκαν τα στοιχεία του Δελτίου Υπηρεσιακής Ταυτότητας Δασικών Υπαλλήλων, η περιγραφή της στολής τους και των χαρακτηριστικών αυτής, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε:

Η πρόθεσή μας για καλύτερη επιτήρηση των δασικών οικοσυστημάτων είναι εμφανής και έμπρακτη. Ισχυροποιούμε τους δασοφύλακες των δασικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίοι δεν θα είναι πια οι "φτωχοί συγγενείς" της φύλαξης του δασικού χώρου. Διασφαλίζουμε, όμως, και τους πολίτες που θα ελέγχονται, οι οποίοι θα είναι σίγουροι πια για τον ελεγκτή τους με την επίδειξη από τον τελευταίο του Δελτίου Υπηρεσιακής Ταυτότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών Δασοφυλάκων και ΥΕ Δασοφυλάκων, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους φέρουν υποχρεωτικά στολή, η οποία διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται η παρουσία των Ελλήνων δασοφυλάκων κατά την άσκηση των ελέγχων των δραστηριοτήτων που ασκούνται στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

.

«Δεν υπάρχει απόφαση ακύρωσης της παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά»

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση ακύρωσης της παραχώρησης του Στρατοπέδου Παύλου Μελά» ξεκαθαρίζει ακόμη ο Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας δημοσίευμα που έκανε λόγο για το αντίθετο.

Πρόσθεσε δε, ότι «σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν υλοποίησαν ποτέ την υπόσχεση της παραχώρησης, εμείς προχωρούμε και θα ολοκληρώσουμε και αυτό το αίτημα της πόλης μας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος:

Πρόκειται για ένα υπηρεσιακό ερώτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων του Δήμου, το οποίο ονομάστηκε ψευδώς στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ως απόφαση ακύρωσης.

Και συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόφασης ή “παγώματος” της παραχώρησης και δεν πρόκειται να τεθεί. Είναι λανθασμένο να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο η υποβολή ερωτημάτων προς διευκρίνιση για μια τόσο σημαντική σύμβαση».

Μάλιστα ανέφερε: «Μου κάνει εντύπωση το δημοσίευμα, ιδιαίτερα παραμονές της ΔΕΘ. Για όσους ανησυχούν, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι οι θετικές ειδήσεις για τη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν και φέτος».

Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι:

H κυβέρνηση, ο Δήμος και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, συμφωνούν με την παραχώρηση του στρατοπέδου. Σε συνεργασία, κυβέρνηση και Δήμος, θα λύσουν όλα τα διαδικαστικά και νομικά θέματα και η πολιτική απόφαση και βούληση θα υλοποιηθούν σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν απαιτηθεί να θωρακιστεί η απόφαση αυτή περαιτέρω θεσμικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ