ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύσεις, «κόκκινα» δάνεια και ανάπτυξη στο «μενού» των συναντήσεων Τσίπρα

Επενδύσεις, «κόκκινα» δάνεια και ανάπτυξη στο «μενού» των συναντήσεων Τσίπρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ, της ΕΕΤ και της ΓΣΕΒΕΕ είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης ΤσίπραςΜε αφορμή την ανακοίνωση από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης το θέμα κυριάρχησε στο τραπέζι των συνομιλιών, όπως και αυτά των επενδύσεων και των «κόκκινων» δανείων. 

Τη στήριξή του στις ρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για οικονομική δραστηριότητα και θα προσφέρουν δεύτερες ευκαιρίες σε Μμε εμπόρους και επιχειρηματίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο «ραντεβού» του με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του για την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τους φορείς της κοινωνίας και τους δρώντες της αγοράς ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην αναγκαιότητα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία θα καλυφθεί από την αντίστοιχη αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρυθεί. Παράλληλα, επισήμανε την προσήλωσή της κυβέρνησης στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα

Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των ανεκπλήρωτων εξαγγελιών θα είχαν αποτρέψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων και της παραβατικότητας και ότι ο «τροφοδότης λογαριασμός» είναι ο κρίκος που λείπει στη χρήση του πλαστικού χρήματος.

4213827

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ακόμη, σημείωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο θέμα της οικονομικής συνέπειας των επιχειρηματιών, «το οποίο, δυστυχώς έχει πάψει τα χρόνια των μνημονίων να είναι κάτι αυτονόητο, ούτε αποτελεί πλέον τον κανόνα στην αγορά αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί μάλλον την εξαίρεση», όπως είπε κ. Κορκίδης. Για να διατηρήσει μάλιστα κάποιος τη συνέπεια του, συνέχισε ο ίδιος, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και πολλές θυσίες.

«Δικαιολογίες για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία δεν υπάρχουν. Το παράπονο όμως των μικρομεσαίων είναι ότι η επιχειρηματική και εργοδοτική συνέπεια δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ και από κανένα. Ίσως είναι καιρός με κάποιον τρόπο να επιβραβευθεί και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση», προσέθεσε.

Ακόμη σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

4213818

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τι συζήτησαν Αλ. Τσίπρας - ΕΕΤ

Στην συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη κοντά στο 2%, μέγεθος που δεν έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία, επισημαίνοντας τους «ενθαρρυντικούς δείκτες» και τα «ενθαρρυντικά» σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε και την αναγκαιότητα εργαλείων ρευστότητας και αύξησης της ζήτησης «για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία», τονίζοντας ότι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ χρήσιμος, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες, και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού, μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».

4213870

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται κατά την εκτίμηση του «είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία». «Και άρα ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών, σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ χρήσιμος», συνέχισε, για να προσθέσει πως «ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες». Επ΄ αυτού επισήμανε: «Ήδη είχαμε μια θετική εξέλιξη τον Ιούλιο, με την αύξηση κατά 1 δισ. Νομίζω ότι αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να επιταχυνθεί, και με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι θα κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης».

Από πλευράς τους οι Έλληνες τραπεζίτες κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, τόνισαν πως η κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την έκδοση κυβερνητικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, μετά από τρία χρόνια απουσίας από τις αγορές και την αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Σύμφωνα με την ΕΕΤ η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται και η στενότητα ρευστότητας στην αγορά χαλαρώνει.

4213856

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τα στελέχη των τραπεζών τόνισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων, ώστε, να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη των αγορών, να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς.

Συζητήθηκαν περαιτέρω οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και τα μέλη της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας.

4213848

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά από μια σχεδόν δεκαετία ζημιών, οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά, ενώ οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι Τράπεζες θα επιτευχθούν για το 2017, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών αυξάνεται θεαματικά.

Παρά ταύτα, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν αρθεί ολοσχερώς και η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ενώ η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το έλλειμμα καταθέσεων σε σχέση με το ύψος των δανείων, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες και την οικονομία μεσοπρόθεσμα.

4213855

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τονίστηκε ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή 40 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, το οποίο υλοποιούν με συνέπεια μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τράπεζες προσφέρουν σ’ όλους τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες του πελάτη και την οικονομική συγκυρία, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείρισή τους, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους οφειλέτες.

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία κατά το 2o τρίμηνο του έτους αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός στο Twitter, σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η συνάντηση με την ΓΣΕΒΕΕ

«Το μεγάλο θέμα είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες, μακροοικονομικοί και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την πραγματική κατάσταση, που τη βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, διότι καμία φορά μπορεί να παρασυρόμαστε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι η έρευνα του Ιουλίου του 2017 έχει μια ουσιαστική μείωση των δεικτών προς το καλύτερο, εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλη ποσοστιαία μείωση κατά 10%, προς το θετικό, προσθέτοντας ότι αυτό βέβαια δεν αρκεί από μόνο του.

4213971

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

4213960

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ