ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη ΝΔ για τους εργαζόμενους

Αχτσιόγλου: Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη ΝΔ για τους εργαζόμενους
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οξύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ και τις ακραίες θέσεις των δανειστών άσκησε η υπουργός Εργασίας στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και τα ερωτήματα που έθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, η Έφη Αχτσιόγλου απέρριψε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν τις ίδιες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

«Όσο εμείς διαπραγματευόμασταν, εσείς ταυτιζόσασταν με τους πιο ακραίους κύκλους ΔΝΤ», ανέφερε. «Δεν πειράζει που έχετε τις ίδιες απόψεις με το ΔΝΤ, αλλά το να εύχεστε να ακυρωθούν οι ρυθμίσεις αυτές, δεν είναι δικαίωμά σας και προφανώς δεν έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία», συμπλήρωσε και έδωσε στοιχεία για τους μισθούς εξαρτημένης εργασίας. Όπως είπε, ενώ το 2012 για όλους τους κλάδους ήταν στο μείον 3%, το 2013 ήταν μείον 7,5% και το 2016 παρουσίασε αύξηση 0,8%.

«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 7 στους 10 κλάδους παρουσιάζουν αύξηση μισθού το α’ τετράμηνο», επεσήμανε. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία, επανέλαβε πως επί ημερών ΝΔ χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που την μείωσε στο 21,7%, εκεί που ήταν –όπως είπε- πριν το 2012. «Δεν πανηγυρίζουμε όμως», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ev τω μεταξύ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με δύο τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο Αχτσιόγλου, ζητά την αποκατάσταση αδικιών που έχει προκαλέσει ο νόμος Κατρούγκαλου σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Οι τροπολογίες αφορούν στις συντάξεις χηρείας και τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

Συγκεκριμένα προτείνουμε :

1. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Την άρση της ακραίας αδικίας απέναντι στις χήρες και τους χήρους οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι όχι μόνον με την βίαιη περικοπή της σύνταξης χηρείας (στο 50%), αλλά και με την περιορισμένη χρονικά απονομή της (μόνον επί μία τριετία εφόσον ο επιζών δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος).

Επειδή η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση και σε απόγνωση μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας, προτείνουμε την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος (σύνταξη ανερχόμενη κατ’ αρχήν στο 70% της σύνταξης του θανόντος και άρση της αναστολής η διακοπής χορήγησης της βάσει ηλικίας).

2. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων εισφορών, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σήμερα για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους που οφείλουν, δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν μέχρι τα 20.000€ για ΟΑΕΕ, 15.000 € για το ΕΤΑΑ και τα 4.000€ για τον ΟΓΑ (ώστε αυτά να παρακρατούνται από τις συντάξεις), αλλά πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό, εφόσον οι οφειλές το υπερβαίνουν. Στις περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής εφάπαξ των επιπλέον ποσών, οι συντάξεις δεν εκδίδονται και οι ασφαλισμένοι ουσιαστικά αποξενώνονται από τα δικαιώματα τους και για τις εισφορές που έχουν για χρόνια καταβάλει.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος, προτείνουμε την εισαγωγή διάταξης, που προβλέπει την αύξηση των ρυθμιζόμενων ποσών σε 35.000€ για τον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 12.000€ για τον ΟΓΑ και τη δυνατότητα να μπορεί να εξαιρεθεί, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, το χρονικό διάστημα ασφάλισης που αντιστοιχεί στα επιπλέον (των 35.000€ και 12.000€ αντίστοιχα) ποσά, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη βάσει των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή έχουν ρυθμιστεί (αναλογική σύνταξη).

3. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 120 ΕΥΡΩ

Παρά το ότι κυβέρνηση στο ασφαλιστικό διατυμπανίζει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους, επεφύλαξε την πλέον άδικη και άνιση μεταχείριση σε όσους είχαν την ατυχία να λάβουν σύνταξη από 1.7.2015 έως 12.5.2016 και οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 180 έως και 120 ευρώ. Προς αποκατάσταση της ανισότητας προτείνεται σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης να προβλεφθεί ότι θα εφαρμοστεί γι’ αυτούς το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την 31.12.2014.

4. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ Ή ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η θέσπιση αντικινήτρων προς εργασία των συνταξιούχων συνδυάζεται με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα στα οποία η απασχόληση των συνταξιούχων είναι ευεργετική και πρέπει να ενθαρρύνεται.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η διακοπή της αγροτικής δραστηριότητας έχει ως συνέπεια στην πράξη είτε την αποξένωση από την αγροτική ιδιοκτησία είτε την εγκατάλειψη της γης. Μειώνεται , έτσι η συνολική παραγωγή της χώρας και συγχρόνως επιβαρύνεται το περιβάλλον και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης πυρκαγιών.

Για την διατήρηση της αγροτικής εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, προτείνεται η διατήρηση του δικαιώματος μικρής αγροτικής δραστηριότητας για συνταξιούχους όλων των ταμείων, χωρίς περικοπή της σύνταξης.

Ομοίως, είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός συνταξιούχων απασχολείται (κατά κανόνα για λίγες ώρες) σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και 2, Κολλέγια ΚΕΚ κ.λπ. προσφέροντας σημαντικό έργο. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών αυτών στην πράξη, κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και την καταβολή εισφοράς 10% επί των αποδοχών υπέρ του ΑΚΑΓΕ, του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών .

5. ΑΡΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Από το έτος 2015 και εξής παρατηρείται η εκτεταμένη διοικητική πρακτική αναδρομικού καταλογισμού ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, παρότι τους είχε χορηγηθεί βεβαίωση εξαίρεσης της υπαγωγής τους στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 3846/2010, κατά κανόνα λόγω υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Ο αναδρομικός καταλογισμός εισφορών σε βάρος καλόπιστων ασφαλισμένων μετά την παρέλευση μακρού χρόνου, αντίκειται στην συνταγματική αρχή της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης, την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των τελευταίων για την μη υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η άρση των αναδρομικών καταλογισμών εισφορών που έγιναν σε καλόπιστους ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν λάβει (μη ανακληθείσες) βεβαιώσεις εξαίρεσης υπαγωγής από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Οι ρυθμίσεις αυτές ασφαλώς δεν αίρουν, συνολικά, το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει ασφαλισμένους και συνταξιούχους η Κυβέρνηση.

Προτείνονται όμως τώρα με γνώμονα πρωτίστως το γεγονός ότι μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα, αντιμετωπίζοντας ακραίες αδικίες και στρεβλώσεις του νέου συστήματος, τις οποίες η Κυβέρνηση διατηρεί χωρίς να μπορεί ούτε η ίδια να δικαιολογήσει γιατί.

Η στάση της απέναντι στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι το μέτρο της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής της ευαισθησίας.

Διότι εκείνο που μετράει τελικά είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ