ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Μακρόν στην Αθήνα για μπίζνες με φόντο την Πνύκα

O Μακρόν στην Αθήνα για μπίζνες με φόντο την Πνύκα
EPA/PETER FOLEY

Η «απόβαση» των Γάλλων επιχειρηματιών στην Αθήνα κυριαρχεί, μαζί με τη συμβολική διάσταση της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου στην Πνύκα, στα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου για τη διήμερη επίσκεψη, αρχής γενομένης από σήμερα, του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, στην Ελλάδα.

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας τώρα που περνά τον κάβο» γράφει το περιοδικό «Les Echos» επικαλούμενο πηγή του Elysée.

Οι 39 επικεφαλής επιχειρήσεων, οι οποίοι έρχονται μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο στοχεύουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι βασικές υποδομές, το περιβάλλον.

Όπως υπογραμμίζει το «Les Echos» σημαντικό για την γαλλική πλευρά είναι να διατηρηθούν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο στρατηγικές υποδομές, όπως, για παράδειγμα, τα λιμάνια.

'Στο Παρίσι θεωρούν ότι η απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική Cosco «συνιστά ένα είδος ευρωπαϊκής αποτυχίας»' αναφέρει το περιοδικό.

Αντίθετα, συνεχίζει το δημοσίευμα, 'η πρόσφατη εξαγορά από την εταιρεία της Μασσαλίας CMA-CGM -σε κοινοπραξία με τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα- του μεγαλύτερου μέρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θεωρείται ως παράδειγμα προς μίμηση'.

'Από τότε που άρχισε η κρίση, μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Société Générale, η Crédit Agricole και η Carrefour έφυγαν από την Ελλάδα', γράφει στο ρεπορτάζ της με τίτλο Συνεσταλμένη επιστροφή των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα η εφημερίδα «Le Monde», η οποία, επίσης επικαλούμενη πηγή στα Ηλύσια, επισημαίνει ότι η επίσκεψη Μακρόν 'θέλει να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης.

2222

Δημοσίευμα εφημερίδας Le Monde

'Άλλες όπως η Total παρέμειναν και τώρα θέλουν να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους' συνεχίζει η Le Monde και παραθέτει δήλωση του Patrick Pouyanné, επικεφαλής της Total, οοποίος είναι ένας από τους επικεφαλής επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να εξετάσουμε την πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Μεσογείου».

Μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και στις οποίες στέκεται ο γαλλικός τύπος, είναι η Alstom, η Vinci, η Sanofi και η L'Oréal. Πρόσφορο έδαφος για την επέκταση των υπηρεσιών τους στη χώρα μας εκτιμούν, επίσης, ότι υπάρχει οι εκπρόσωποι start up εταιρειών, όπως η KissKissBankBank και η YellowKorner οι οποίες δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez Environnement και η EDF εκφράζουν ενδιαφέρον για ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.

Η Ελληνική πλευρά ποντάρει στην υποστήριξη της Γαλλίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωπαίοι εταίροι να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζεται σε κάποια άλλα δημοσιεύματα.

Οι Τσίπρας και Μακρόν θα συναντηθούν με τους Έλληνες και τους Γάλλους επιχειρηματίες, στις δέκα το πρωί της Παρασκευής, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας έρχεται επίσης ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουάζ.

Το «βαρύ» πρόγραμμα της 1ης ημέρας

Ο Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στη χώρα μας συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μπριζίτ το μεσημέρι.

Στη μια και μισή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έμφαση στην ομιλία που θα εκφωνήσει στις 7 το απόγευμα στην Πνύκα -εμμένοντας στον συμβολισμό του χώρου- δίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το «Le Point» σε δημοσίευμα με τίτλο Ο Μακρόν θέλει την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης, παρότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορούσε να μιλήσει από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου επέλεξε την Πνύκα, εκεί που στην Αρχαιότητα συγκαλείτο η Εκκλησία του Δήμου, για ν' αναπτύξει μπροστά σ' ένα κοινό νεαρών Ελλήνων το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

le-point.png

Δημοσίευμα Le Point

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν θα διανυκτερεύσουν στη γαλλική πρεσβεία και την Παρασκευή το μεσημέρι θα αναχωρήσουν.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά αναλόγως των συνθηκών.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις δέκα το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσουν έως τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σημειώνεται, ότι από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η οποία βρίσκεται επί ποδός, σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η Τροχαία, η οποία θα πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Επίσης, την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων αποφάσισε η Αστυνομία για σήμερα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας, εκτός από την πλευρά της Ομόνοιας, καθώς και στο αεροδρόμιο και σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι την Αθήνα, που θα ακολουθήσει κατά την άφιξη του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

To πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν λεπτομερώς

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

13:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

13:30 Άφιξη στην Πλατεία Συντάγματος. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

13:50-14:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του κας Brigitte Macron από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14:30-14:45 Παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.

Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιο Παυλόπουλο.

14:50-15:20 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

16:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

17:00 Κοινή συνέντευξη τύπου.

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron, της συζύγου του για την Πνύκα.

19:00 Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στην Πνύκα.

Προσφώνηση από τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.

Αντιφώνηση από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του από την Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας για το Προεδρικό Μέγαρο.

21:00 Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Βλασία Παυλοπούλου.

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

10:00 Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικών επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα. (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»)

11:45 Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο

12:00-13:15 Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).

14:45-15:15 Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.

Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Emmanuel Macron και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

16.00 Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ