ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση και ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κυβέρνηση και ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία με φόντο... την Παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολίασε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα, την Τρίτη, κατά την οποία επεσήμανε ότι η ΝΔ θα επιτρέψει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Γαβρόγλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την συγκεκριμένη συνομιλία απάντησε:

«Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο να μιλάς με φοιτητές δημόσιου πανεπιστημίου και το πρώτο που τους λες να είναι 'θα ιδρύσω ιδιωτικά'; Υπάρχει, ξέρετε, κι ένα θέμα ψυχολογίας. Μιλάς με αυτούς τους φοιτητές οι οποίοι έχουν δώσει το παν για να είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, έχουν πάει εκεί που θέλουν να πάνε και έρχεσαι και τους λες: «παιδιά, εκεί έχει παραβατικότητα, πρέπει να συνδεθεί και με την αγορά εργασίας και θα ιδρύσω και ιδιωτικά πανεπιστήμια». Κατ’ αρχήν τι σημαίνει «θα ιδρύσω ιδιωτικά πανεπιστήμια»; Υπάρχει κι ένα Σύνταγμα, ξέρετε. Θα «ιδρύσω»; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «η σύνδεση με την κοινωνία, την εξωστρέφεια, είναι πράγματα που τα έχουμε πει τόσες φορές και τα εντάξαμε στον Νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ο οποίος και ψηφίστηκε.

«Αλλά ξέρετε, δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να απεμπολήσουν τη δυνατότητα της γνώσης ως κάτι αυτοτελές» συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι τα περί «ιδιωτικών πανεπιστημίων με όρους και προϋποθέσεις» τα ακούει εδώ και δεκαετίες.

Η απάντηση της ΝΔ

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Παιδείας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα προτρέπαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προτού τοποθετηθεί επί δηλώσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να τις παρακολουθεί με μεγαλύτερη προσοχή.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε θέτει σε προτεραιότητα, όπως επιβεβαίωσε και κατά τη χθεσινή του συζήτηση με πρωτοετείς φοιτητές, την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Και ρητώς έχει δηλώσει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προϋποθέτει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία και θα δρομολογηθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία εν γένει. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αντιστρατεύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τουναντίον θα το ενισχύσει, με την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και με τις συνέργειες που θα προκύψουν στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο το αντιστρατεύονται οι ιδεοληπτικές λογικές, όπως αυτές δυστυχώς αποτυπώνονται συστηματικά στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η πολιτική αυτή που:

• Κατάφερε ήδη ένα καίριο, καθολικό πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω του πρόσφατου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα

• Παραγνωρίζει την ανάγκη διασύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

• Καλλιεργεί τη διχαστική λογική και την πόλωση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης

• Εξακολουθεί να αντιδρά με "αλλεργία" στο άκουσμα και μόνο κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν προάγει ούτε το δημόσιο πανεπιστήμιο, ούτε το δημόσιο διάλογο. Ευτυχώς, δεν είναι η μόνη επιλογή για τους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ