ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρόαση Νίκου Παρασκευόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Πανούση

Ακρόαση Νίκου Παρασκευόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Πανούση
ΑΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πλήρη κάλυψη στον Πάνο Λάμπρου παρείχε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη Βουλή. Είπε οτι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την δραστηριότητα του και διέψευσε οτι ξεσήκωνε τους κρατούμενους.

Ασπίδα προστασίας στον Πάνο Λάμπρου για τις επαφές που είχε με κρατούμενους, ύψωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τη δραστηριότητα του στις φυλακές.

Απαντώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις ερωτήσεις βουλευτών για τις καταγγελίες Πανούση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις διαφωνίες που είχε με τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτίμησε ότι δεν ήταν μεγάλης έκτασης.

Σε ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις απειλές που δεχόταν ο Γιάννης Πανούσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως έχει βρεθεί «σε μια ευρύτερη συζήτηση, παρουσία του
πρωθυπουργού και πολλών μελών της κυβέρνησης, όπου έγινε λόγος για την αποστολή Λάμπρου». Είχε ωστόσο, επισημανθεί πως οι αναταραχές είχαν τελειώσει και είχε επανέλθει η ομαλότητα. Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως σε επικοινωνία του με τον Αλέκο Φλαμπουράρη για άλλο θέμα, έγινε αναφορά στην υπόθεση επέμβασης στις φυλακές Κορυδαλλού, για την οποία ήρθε σε κόντρα με τον Γιάννη Πανούση.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε πως δεν βλέπει χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής στην υπόθεση αυτή, χαρακτήρισε πάντως, «δικαιολογημένο» τον φόβο του τέως υπουργού, λέγοντας «όποιος είχε δεχθεί αυτό το πολύ σοβαρό χτύπημα το 2009, θα ήταν σε μια διαρκή ανησυχία».

Δίνοντας διευκρινίσεις για το ρόλο του Πάνου Λάμπρου μίλησε για έναν «σοβαρό», «μετρημένο» και «λογικό» άνθρωπο που δεν υπερέβη τις εντολές του και σημείωσε πως πήγαινε στις φυλακές, στις οποίες υπήρχαν αναταραχές για να εκθέσει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούσει τα αιτήματα των κρατουμένων. Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια του, προκύπτει ότι οι συζητήσεις γινόντουσαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αποτελεσματικές και πως σε καμία περίπτωση ο κ. Λάμπρου δεν τους ξεσήκωνε προς την παρανομία. «Ήταν αποτελεσματικός, προσπάθησε να αποσβέσει ταραχές, μιλούσε τη γλώσσα τους», είπε και διέψευσε ότι γινόντουσαν διαπραγματεύσεις ενώ από τις εξελίξεις προκύπτει ότι τα πολλά από τα αιτήματα των κρατουμένων, όπως η κατάργηση του τρομονόμου, δεν έγιναν αποδεκτά.

«Ο κ. Πανούσης μου είχε πει προφορικά ότι ο κ. Λάμπρου δεν μιλάει για να σβήνει πυρκαγιές και να παράγεται ηρεμία, αλλά τους συντονίζει κιόλας και του απάντησα ότι δεν το έβλεπα», είπε, αναφέροντας πως μετά τη λήξη της
θητείας του, τον περασμένο Αύγουστο, ως μετακλητού, παραμένει ως άμισθο μέλος μιας ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τις πολλές που υπάρχουν.

Ανέφερε ότι έχει δεχθεί κι ο ίδιος απειλές, τον αποκαλούσαν «βασανιστή» ή «Πόντιο Πιλάτο» και άλλες πιο χυδαίες φράσεις, οι οποίες δεν τον ανησύχησαν και πως όλα όμως τα στοιχεία αυτά τα έχει καταστρέψει. Παραδέχθηκε ότι είχε μια –δυο προστριβές με τον κ. Πανούση, η μια εξ αυτών αφορά τη γνωστή υπόθεση για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στον Κορυδαλλό, για την οποία είπε ότι ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον φωτογράφισε σε δηλώσεις του ότι κρύβεται.

Σε ότι αφορά τη μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων, σημείωσε ότι αποφασίστηκε για να μην εμφανίζονται σωρηδόν έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών στον τύπο, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Είπε ακόμη, ότι κι ο ίδιος έχει λειτουργήσει στο παρελθόν «Λάμπρου», καθώς ήταν σε αποστολή για να ακούει αιτήματα των κρατουμένων που οδήγησαν μετέπειτα στο νόμο του 1996, που έκανε σημαντικές τομές σε θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ