ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε

Παπαδημούλης: Πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε
EUROKINISSI/POOL ΕΦΕ/ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Την επιτακτική ανάγκη, να προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τολμηρές ιδέες για την Ευρώπη του μέλλοντος, με περισσότερη δημοκρατία και συνοχή και λιγότερη φτώχεια, υπογράμμισε Δημήτρης Παπαδημούλης, ενόψει της αυριανής ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

Θέλουμε μια Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας και των εντεινόμενων ανισοτήτων ή μια Ευρώπη με εργασία για όλους και βιώσιμη ανάπτυξη;

Θέλουμε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων και της διαφάνειας ή μια Ευρώπη του ελλείμματος Δημοκρατίας και των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες;

Θέλουμε μια Ευρώπη που προχωρά στην Ενοποίησή της με Δημοκρατία ανάπτυξη και συνοχή, κοινωνική και περιφερειακή, ή μια οπισθοδρόμηση στους εθνικισμούς και στις ακροδεξιές κραυγές που γέννησαν στο παρελθόν αιματηρούς πολέμους;

Εκφράζοντας τον φόβο ότι «μπορεί να ακούσουμε πάλι ευχολόγια», ζήτησε όπως οι καιροί απαιτούν και από την Κομισιόν, αλλά και από όλους μας «να μην αγνοήσουμε όσους ζητούν επιτακτικά μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη πιο ενωμένη, μακριά από διακρίσεις φτώχεια και εκμετάλλευση».

Αναφερόμενος στις εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημείωσε, ότι:

H ομιλία Γιούνκερ έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, καθώς τόσο οι κοινωνικές ανισότητες όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα εντείνονται. Ταυτόχρονα, η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Κι όσο για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit; πραγματοποιούνται δυστυχώς σε τεταμένο κλίμα, σε περιβάλλον ασάφειας και καθυστερούν ιδιαίτερα. Το κεντρικό ερώτημα όμως είναι να αποφασίσουμε επιτέλους τι Ευρώπη θέλουμε και πώς θα τη δημιουργήσουμε.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν σταλεί ένα τολμηρό μήνυμα για μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη, «θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς», για να προσθέτει ότι «εμείς δεν το περιμένουμε απλώς, εργαζόμαστε γι΄ αυτό».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ