ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρασβούργο: LIVE η ομιλία Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης»

Στρασβούργο: LIVE η ομιλία Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης»
O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Vincent Kessler

Την ετήσια ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” -ανασκόπηση, δηλαδή, του 2016 και προτεραιότητες εφεξής- εκφωνεί στην ολομέλεια του Ευρωοκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, και ακολουθούν εκείνες των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και των ευρωβουλευτών.

Φέτος, η ειδική αυτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρξαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε -με κορυφαία την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι αλλεπάλληλες τζιχαντιστικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης. Η ανεργία, ειδικά στους νέους, οι κοινωνικές ανισότητες, το μεταναστευτικό, είναι επίσης “αγκάθια”.

Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που τίθενται στη σημερινή τρίωρη συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον -ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται έντονα οι πολιτικές των Βρυξελλών- της ΕΕ, είναι η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία στα ελληνικά μετακινείστε τον κένσορα πάνω στην εικόνα και μόλις εμφανιστεί το original στα δεξιά επιλέξτε τη γλώσσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ