ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής για νόμο Παρασκευόπουλο και εξορθολογισμό των ποινών

Κοντονής για νόμο Παρασκευόπουλο και εξορθολογισμό των ποινών
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εξορθολογισμό του πλαισίου ποινών θα περιλαμβάνει ο νέος Ποινικός Κώδικας που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονήπου σημείωσε πως από τις νέες ρυθμίσεις θα επωφεληθούν κάποιοι κρατούμενοι.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Κοντονής επανέλαβε δε, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης θα κατατεθεί η τροπολογία που θα παρατείνει για έναν χρόνο την ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλό το πλαίσιο ποινών που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες -όπως είπε- δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον φρονηματισμό, ούτε με την τιμωρία. «H Ελλάδα που ήταν χώρα- παρίας στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα έγινε παράδειγμα προς μίμηση», υποστήριξε και υπογράμμισε πως με το νόμο Παρασκευόπουλου γίνεται δουλειά στις φυλακές, ενώ μακροπρόθεσμα μειώνεται το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι και οι δομές επανένταξης, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα ΙΕΚ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Την αντίθεση της ΝΔ με την τροπολογία που δίνει παράταση ενός έτους στο νόμο Παρασκευόπουλου εξέφρασε ο Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο για την δημόσια τάξη.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που επέμεινε στην ανάγκη αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης. «Οι κρατούμενοι όταν βγαίνουν γίνονται πιο επιθετικοί, στα ποσοστά της υποτροπής επιδρούν πολύ και οι συνθήκες κράτησης και οι δομές επανένταξης, ενώ αν αυτές λειτουργούν καλά έχουμε πτώση των ποσοστών», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ