ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο

Νίκος Παππάς: Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και, μάλιστα, με βιώσιμο τρόπο». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε στην Ουάσιγκτον η δεξαμενή σκέψης διεθνών σχέσεων «Atlantic Council», με θέμα «Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία». Ωστόσο, υπογράμμισε πως «θέλουμε ανάπτυξη ταυτόχρονα με κοινωνικές πολιτικές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις θετικές εξελίξεις που σημειώνουν όλα τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στις προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομών της χώρας, καθώς και στη στρατηγική της Ελλάδας για την οριστική έξοδο στις αγορές και για την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παππάς τόνισε πως η ανάπτυξη από μόνη της δεν φτάνει και σημείωσε πως «ανάπτυξη γνώρισε η χώρα και κατά το παρελθόν, με τέτοιο τρόπο όμως που συσσώρευσε αυτά ακριβώς τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση», ενώ επισήμανε πως:

Θέλουμε ανάπτυξη ταυτόχρονα με κοινωνικές πολιτικές: ήδη, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι επωφελούνται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ έχουν δημιουργηθεί 350.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας κ.λπ.» και υπογράμμισε πως «προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε ανάγκη από αξιόπιστα δίκτυα, ταχεία απόδοση Δικαιοσύνης, ξεκάθαρους κανόνες για τους επενδυτές».

Για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία αποθεματικού μίλησε και σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σε ερώτηση, αν η Ελλάδα θα λάβει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, ο υπουργός είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί. Όπως είπε:

Η Ελλάδα κάνει από την αρχή του προγράμματος ότι έχει συμφωνηθεί και περιμένουμε όλοι οι πιστωτές να κάνουν το ίδιο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, γιατί έχουμε μία νέα δυναμική, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πολιτική συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας έχει βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, ώστε να κάνει την αναγκαία μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναδούμε ποτέ στην Ευρώπη μία κρίση του μεγέθους της ελληνικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τι θα ήθελε από το Ταμείο, ο υπουργός είπε ότι «περιμένουμε τώρα πως όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τη συμφωνία». Δεν θέτουμε, σημείωσε, θέμα παρουσίας η όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ελπίζουμε πολύ», πρόσθεσε, «ότι αυτή η αξιολόγηση δεν θα καθυστερήσει, όπως οι προηγούμενες, λόγω διαφωνιών μεταξύ των Θεσμών».

Σε ερώτηση για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Παππάς είπε ότι υπήρξε πρόσφατα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις για έργα υποδομών, τον τουριστικό τομέα και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό είναι πολύ θετικό», πρόσθεσε, και «είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την τάση αυτή».

Ο υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα το επόμενο έτος στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε, σημείωσε, τότε μία πολύ καλή παρουσία από αμερικανικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ