ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος ανακοινώσεων Δούρου-Θεοδωράκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

Πόλεμος ανακοινώσεων Δούρου-Θεοδωράκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Απάντηση στην ανακοίνωση του Ποταμιού εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τους πόρους για αντιμετώπιση περιστατικών μόλυνσης χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτή ψευδή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση - απάντηση της Περιφέρειας Αττικής «η ανακοίνωση αυτή ήλθε ύστερα από αναφορά, την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην βουλευτή του, κ. Καρκατσούλη, περί δήθεν ύπαρξης ευρωπαϊκού προγράμματος για την προμήθεια ειδικής απορρυπαντικής τεχνολογίας από την Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες των δήμων, από τον Ιούλιο του 2014.

Παρότι ο κ. Καρκατσούλης ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το ανυπόστατο των δηλώσεών του, το Ποτάμι όχι μόνο τις υιοθέτησε αλλά τις αναπαραγάγει με επίσημη ανακοίνωση!

«Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας υπογραμμίζουμε ότι:

1. Τον Ιούλιο του 2014 που ανέφερε ο κ. Καρκατσούλης δεν υπήρχε εγκεκριμένο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, αφού όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014.Ειδικότερα το ΠΕΠ Αττικής εγκρίθηκε με την απόφαση C(2014) 10170 στις 18.12.2014. Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε τον κ. Καρκατσούλη για τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τον τρόπο αναζήτησης σε αυτά επιλέξιμων δράσεων.

2. Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία αναφορά, όπως ισχυρίζεται το Ποτάμι, σε «συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών». Η επινόηση αυτή του Ποταμιού δεν είναι επιλέξιμη δράση για χρηματοδότηση από κανέναν Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 -2020 και φυσικά ούτε από το ΠΕΠ Αττικής!

3. Ο προϋπολογισμός των 155.546.875 εκ. € στον οποίο αναφέρεται το Ποτάμι, αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του Άξονα Προτεραιότητας 6 του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής και ο οποίος διατίθεται για δράσεις διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, παροχής πόσιμου νερού, έργα πολιτισμού και πολεοδομικές παρεμβάσεις εντός αστικού ιστού (αποκλειστικά για τους Δήμους στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων).

4. Η αναφορά στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων, που επίσης επικαλείται η ανακοίνωση του Ποταμιού, αφορά τις ολοκληρωμένες χωρικές (πολεοδομικές) παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν από τις αστικές αρχές (Δήμοι) στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η προφανής, ερασιτεχνική ηλεκτρονική λεκτική αναζήτηση παρεμφερών με τη ρύπανση όρων στο ΠΕΠ Αττικής, από μαθητευόμενους συμβούλους του Ποταμιού, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Είναι προφανές ότι αγνοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΕΣΠΑ.

5. Οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και ως εκ τούτου ουδεμία πρόσκληση δύναται να εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής για συστήματα άμεσης παρέμβασης για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών. Είναι προφανές ότι το Ποτάμι αγνοεί τι εννοείται ως παρέμβαση για τον καθαρισμό των θαλασσίων περιοχών, αδυνατεί να καταλάβει πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και αποδεικνύεται ότι αγνοεί το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Σημειώνεται τέλος, ότι η τελευταία αυτή ανακοίνωση αποτελεί την τρίτη, άκρως αποτυχημένη, απόπειρα του Ποταμιού, να ασχοληθεί σοβαρά με ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, μετά την περυσινή παρέμβασή του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική αλλά κι εκείνη που αφορούσε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παναγιώτη Καρκατσούλη στο Ποτάμι

«Με τους διαχειριστές της εξουσίας και, δη, τους συριζαίους ούτε τα πήγαινα ούτε τα πάω καλά. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, που έχουν ζημιώσει τον τόπο, αλλά και για το καθεστωτικό ήθος διακυβέρνησης που κομίζουν. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν διαφοροποιούνται από τους προηγούμενους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεoκοπία, αλλά αντιγράφουν και τις χειρότερες πρακτικές τους.

Η αριστεροδεξιά διακυβέρνηση έδωσε ένα ακόμη δείγμα γραφής του ήθους που διαθέτει, επ΄ ευκαιρία της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Σαρωνικό. Τα εγκλήματα όμως τελούνται, ενίοτε, και δια παραλείψεων. Ένας από εκείνους που είχαν υποχρέωση να δράσουν, αλλά δεν το έκαναν, είναι και η Περιφέρεια Αττικής. Αντί όμως να σιωπήσει, ενοχλήθηκε από μια αναφορά μου στην αβελτηρία της να συμβάλει στη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού απορρύπανσης. Και -καλά- να ενοχληθούν, αφού το μάθαμε, πια ότι η δεν ανέχονται την κριτική. Αλλά να επιχειρούν να σε διαψεύσουν κι από πάνω... Ε! Αυτό παραπέμπει στη γνωστή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Εγώ ανέφερα σχετικώς, στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου στο Blue Sky, ότι, ενώ η Περιφέρεια είχε διαθέσιμους πόρους στο ΠΕΠ που θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης αντίδρασης σε θαλάσσια ρύπανση, δεν το έκανε. Η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της λέει άλλα αντ΄ άλλων, προσθέτωντας το επίθετο «ανακριβής» στο όνομά μου.

Εγώ είπα -και το επαναλαμβάνω- ότι μοναδικός δικαιούχος για τις δράσεις του άξονα 6 του ΠΕΠ είχε οριστεί η Περιφέρεια Αττικής. Το οποίο σημαίνει απλά ότι αυτή, και μόνον αυτή, μπορούσε να επιλέξει τα έργα και να διαθέσει τους πόρους για την υλοποίησή τους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2014. Αυτοί «απαντούν» ότι τότε δεν υπήρχε η τυπική έγκριση του προγράμματος που έγινε τον Δεκέμβριο! Τι κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω... Ξανα-ρωτάω: Την ευθύνη της διάθεσης των 155 εκατομυρίων ευρώ την έχει ή δεν την έχει η Περιφέρεια;

• Η Περιφέρεια επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός των € 155.546.875 εκ. του Άξονα Προτεραιότητας 6 του ΠΕΠ Αττικής αφορά σε έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, παροχής πόσιμου νερού, αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εκτάσεων. Ενώ λέει αυτό ακριβώς, συνεχίζει πληροφορώντας μας ότι στους στόχους του άξονα ΔΕΝ δικαιολογείται η ένταξη έργων για την προστασία των ακτών της Αττικής! Ξέρετε γιατί; Επειδή η Περιφέρεια «δεν έχει αρμοδιότητα» να κάνει κάτι! Ενώ δηλαδή για όλα τα προηγούμενα έχει; Σιγάν κρείττον.

• Και, τέλος, η αναφορά ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία» με βγάζει από τον κόπο να επαναλάβω αυτό που είπα από την αρχή: Όντως η Περιφέρεια δεν έβγαλε καμία πρόσκληση και δεν έκανε τίποτα για την προστασία των ακτών μας. Όντως δεν εκτίμησε, ούτε τον κίνδυνο, ούτε την ανάγκη γι΄ αυτό. Προφανώς είχε άλλες προτεραιότητες. Όπως εξ΄ άλλου και η κεντρική κυβέρνηση. Ο καιρός όμως που οι δράσεις και οι παραλείψεις τους θα αξιολογηθούν από τους πολίτες είναι εγγύς...

(ΥΓ.) Ενώ εγώ έγραφα αυτή την ανακοίνωση, η κυρία Δούρου αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι πάνω της. Έτσι, έβαλε μερικές δικές της πινελιές στο προηγούμενο βασικό κείμενο του συνέταξαν οι ταλαίπωροι επιτελείς της. Πρόσθεσε μερικά επίθετα όπως «ψευδείς» για τους ισχυρισμούς μας, μας ενάγει ότι έχουμε μαθητευόμενους συμβούλους στο Ποτάμι που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το ΕΣΠΑ.
Η κυρία Δούρου είναι, απλώς, συριζαία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ