ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: «Επικοινωνιακό κρεσέντο» Μητσοτάκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

Τζανακόπουλος: «Επικοινωνιακό κρεσέντο» Μητσοτάκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για «επικοινωνιακό κρεσέντο», ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση αποκατάστασης του Σαρωνικού και των ακτών του, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα, τόνισε ότι εντός των επόμενων 30 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση της θάλασσας.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος τον κατηγόρησε ότι «για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφερόμενος στην πρωινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, τον εγκάλεσε ότι «επιχείρησε πριν λίγη ώρα να δημιουργήσει εντυπώσεις με ένα ακόμη επικοινωνιακό κρεσέντο τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μέσο των επιχειρήσεων για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Δεν είναι τυχαία η στάση του. Εξάλλου το ολίσθημα της γλώσσας του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στη Δ.Ε.Θ. είναι εξόχως αποκαλυπτικό των ασυνείδητων ιεραρχήσεων του. Τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία είπε και σήμερα απέδειξε την αλήθεια της δήλωσης του», υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διαρροή του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο υπουργός Επικρατείας επικαλούμενος την καθημερινή ενημέρωση για το θέμα, διαβεβαίωσε ότι η απορρύπανση του Σαρωνικού προχωρά ταχύτατα στη βάση του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συγκεκριμένα, «η διαρροή έχει περιοριστεί κατά 99% και το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζει την πιθανότητα εξάπλωσης της».

«Εντός των επόμενων 30 ημερών, θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση της θάλασσας και στη συνέχεια το βάρος θα δοθεί στον καθαρισμό βράχων και ακτών που βρίσκονται πέριξ της θαλάσσιας περιοχής. Γίνονται διαρκείς έλεγχοι σχετικά με την καταλληλότητα του νερού και αναμένονται τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι πέρα από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση προέχει και η διερεύνηση της ουσίας μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα.

Διερωτήθηκε μάλιστα ποιες ήταν οι αιτίες βύθισης του πλοίου χωρίς προφανή λόγο και με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. Επίσης γιατί στο πλοίο επέβαιναν μόνο δύο άτομα, αντί των έντεκα τουλάχιστον, που θα έπρεπε να επιβαίνουν. Και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα και όλη την αυστηρότητα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

Οι βασικοί άξονες της επόμενης περιόδου

Ο κ. Τζανακόπουλος παρουσίασε ακόμα τους βασικούς άξονες–πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού από την Δ.Ε.Θ. αλλά και το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «οι βασικοί άξονες στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αφετέρου η δημιουργία των συνθηκών εκείνων, στο επίπεδο της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο».

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε στη συνέχεια ότι τα δεδομένα της περιόδου είναι ενθαρρυντικά, φράση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε με τα εξής στοιχεία:

-Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017.

-Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχή ρεκόρ 15ετίας στο επίπεδο των νέων προσλήψεων.

-Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά κινούνται πάνω από το στόχο «και η πορεία των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, όπως και το 2016, να αποδώσουμε το ποσό της υπεραπόδοσης προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

-Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

-Η χώρα επέστρεψε ξανά - έστω σε δοκιμαστικό επίπεδο - στις αγορές χρήματος.

-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ για το 2017 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Τα παραπάνω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «είναι μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα μιας θετικής πορείας, για την οποία εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο, ιεραρχήσεις και απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σήμερα άλλωστε, που η κυβέρνηση φτάνει στο μέσο της παρούσας θητείας της, είναι εμφανές ότι η εικόνα της χώρας αλλάζει προς το καλύτερο και διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ που ενισχύει τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος που κατέληξε ως προς το θέμα αυτό:

«Σε αυτό το περιβάλλον, θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου και στόχος είναι, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μέσα στο Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση».

Στο Ηράκλειο την Πέμπτη ο πρωθυπουργός

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι στο Ηράκλειο για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζεται «η διαδικασία διαβούλευσης και σχεδιασμού από κοινού με τους φορείς και τις αρχές κάθε περιφέρειας ανά τη χώρα, για τον κοινό εθνικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Και την Παρασκευή, θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του εναρκτήριου Φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια της σχετικής Δήλωσης που υπογράφηκε τον περασμένο Μάϊο στη Βαλέτα από 14 κράτη - μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ