ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντάρτικο Σκουρλέτη σε Τσίπρα - Τσακαλώτο

Αντάρτικο Σκουρλέτη σε Τσίπρα - Τσακαλώτο
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζει το πολιτικό του αντάρτικο ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών, εδώ και καιρό, εκφράζει τη διαφωνία του με τη διαπραγματευτική στρατηγική που έχουν εκπονήσει κι εφαρμόζουν οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Σκουρλέτης φροντίζει συστηματικά να δημοσιοποιεί τις απόψεις του, χωρίς, όμως, να οξύνει τα πράγματα μέχρι του σημείου της ρήξης. Το τελευταίο περιστατικό διαφοροποίησης σημειώθηκε στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέτρα

Η υστέρηση εσόδων φαίνεται ότι φέρνει διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνηση. Στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξέφρασε, για πολλοστή φορά, τη βεβαιότητά του ότι οι μνημονιακοί στόχοι θα επιτευχθούν και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι για μία ακόμη χρονιά θα βρισκόμαστε πάνω από τους στόχους του προγράμματος, γεγονός που θα μας επιτρέψει στο τέλος του έτους, στο τέλος του 2017 -όπως συνέβη και πέρυσι- να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας".

Η κατάσταση, όμως, είναι πιο περίπλοκη. Το οχτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η υστέρηση των εσόδων έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ. Αυτή η "μαύρη τρύπα" (που οφείλεται τόσο σε συγκυριακούς λόγους όσο και στα μειωμένα εισοδήματα που δήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι) δημιουργεί ερωτήματα για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος το 2018. Για το 2017 θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερκαλυφθεί το 1,75%.

Τα πράγματα, όμως, είναι διαφορετικά για το 2018 όπου θα πρέπει να πιαστεί το δυσθεώρητο 3,5%. Οι εκτιμήσεις "βλέπουν" υστέρηση από 600 εκ. έως 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης επιχειρούν να κλείσουν τη "μαύρη τρύπα" με "ψαλίδι" στις δαπάνες των υπουργείων, εστιάζοντας στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών. Η άλλη λύση θα ήταν να αποφασιστούν από την κυβέρνηση νέες περικοπές μισθών και συντάξεων από το 1/1/2018, κάτι που θεωρείται πολιτικά καταστροφικό. Να σημειωθεί επίσης ότι ενδεχόμενη "μαύρη τρύπα" για το 2018 θα έχει ως αποτέλεσμα υστέρηση έναντι του στόχου του "εκλογικού" 2019. Με πιο απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε κάλπες έχοντας αναστείλει την εφαρμογή των "φιλολαϊκών" αντισταθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.

Η τοποθέτηση Σκουρλέτη

Στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Σκουρλέτης κατέθεσε με προσεκτικό τρόπο τη διαφωνία του ως προς τις πολιτικές στοχεύσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και ο Ν. Φίλης εδώ και καιρό πιστεύουν ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει". Αυτή η εκτίμηση αποτυπώθηκε έμμεσα και στην τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, η απαίτηση περικοπών από το υπουργείο του θα σημάνει δραστικό περιορισμό στις επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μια τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας για μια σειρά από δήμους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την εικόνα της κυβέρνησης.Ο κ. Σκουρλέτης προτείνει σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές και άρνηση κάθε νέας περικοπής.

Όπως είναι προφανές, αν υιοθετηθεί η λογική του, η τρίτη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάλπες ακόμα και πριν την άνοιξη του 2018. Ωστόσο, οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος επιμένουν ότι "το πρόγραμμα βγαίνει" και ότι αν οι εκλογές πάνε το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσποριστεί τα εκλογικά οφέλη της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ