ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Γκλεν Κιμ

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Γκλεν Κιμ
EUROKINISSI

Να καταθέσει στοιχεία που να αποσαφηνίζουν την ιδιότητα, τη σχέση εργασίας και τις αμοιβές του Αμερικανοκορεάτη συμβούλου του Γκλεν Κιμ, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους στη Βουλή. Να σημειωθεί πως σχετικές ερωτήσεις έχουν γίνει από βουλευτές σχεδόν όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή για το θέμα του συμβούλου του.

Στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δήμας, Θεόδωρος Φορτσάκης και Θανάσης Μπούρας επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι ο Γκλεν Κιμ, συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στην κατάρτιση του «plan X», παραμένει ακόμη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει το καθεστώς αυτής της συνεργασίας να διευκρινιστεί.

Επισημαίνουν ότι – όπως περιγράφει ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του – το «Σχέδιο Χ», στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχε ο κ. Κιμ, περιελάμβανε «την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή, καθώς και έκτακτα μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, «τον Ιούλιο 2017, με ομιλία του στην Ιταλία, ο κ. Γ. Κιμ, έκανε λόγο για δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών με διάθεση κουπονιών σε δημοσίους υπαλλήλους, αντί μισθού» και ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών:

  • Ποια είναι επισήμως η ιδιότητα του κ. Γ. Κιμ από το 2015 έως και σήμερα;
  • Τι σχέση εργασίας είχε ο κ. Γ. Κιμ και τι αμοιβές προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του;
  • Ποιο είναι το συνολικό ύψος αμοιβών που έλαβε ο κ. Γ. Κιμ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων παροχών, όπως οδοιπορικά και λοιπές αποζημιώσεις;
  • Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι έχει διατελέσει, ταυτόχρονα, και σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, σε funds του εξωτερικού, που τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα. Στη σύμβασή του υπήρχε σαφής ρήτρα αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας, αποκλείοντας πιθανή εσωτερική πληροφόρηση.

Στη βάση αυτή ζητούν να κατατεθούν όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά (π.χ. σύμβαση) από τα οποία να προκύπτουν η ιδιότητα και σχέση εργασίας, οι συνολικές αμοιβές που προβλέπει η σύμβαση και το τι έχει εισπράξει ο Γκλεν Κιμ, καθώς και αν σε αυτήν περιλαμβάνονται ρήτρες αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας.

Τι «λέει» ο Γκλεν Κιμ

Από την προσωπική σελίδα του Γκλεν Κιμ στο LinkedIn προκύπτει πως κατέχει την εταιρεία Kim & Associates, Ltd.

Κατά δήλωση του ήταν «Ανώτερος Σύμβουλος» (Senior Advisor) του υπουργού Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2017 και παρείχε συμβουλές για ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως προβλήματα σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2015, ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και τη δημιουργία εσόδων από τα στοιχεία ενεργητικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο ίδιος αναφέρει πως από το Φεβρουάριο 2015 έως τον Ιούνιο 2015 ήταν Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και παρείχε τεχνική βοήθεια στον υπουργό Οικονομικών και στην ομάδα συμβούλων του σε θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ