ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Βενιζέλου - Τσακαλώτου για το χρέος στη Βουλή

Κόντρα Βενιζέλου - Τσακαλώτου για το χρέος στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ: ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το θέμα του ελληνικού χρέους πυροδότησε ένταση την Παρασκεή στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του από το βήμα μίλησε για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οποία είπε ότι εφήρμοσε ταπεινωτική πολιτική θέτοντας θέμα χρέους για να συγκαλύψει την δική της μεταμόρφωση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε πως "όταν θα λυθεί το θέμα του χρέους, θα υπάρχει στο βιβλίο της ιστορίας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το πώς λύθηκε το πρόβλημα και θα υπάρχει όμως και για το PSI και τις αποτυχημένες λύσεις".

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: "Είναι καιρός να καταλάβετε ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Είναι καιρός να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε ότι κάπου κάνατε λάθος".

Το λόγο πήρε πάλι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι λέει ανακρίβειες στη Βουλή και επιχειρεί να κάνει "συστάσεις ήθους". "Αρχή άνδρα δείκνυσι. Εδώ είμαστε και θα κριθούμε όλοι", σχολίασε.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για αλαζονεία που περισσεύει, εκτιμώντας ότι "οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ωραίος εύχρηστος μοχλός για την επιβολή σκληρών μέτρων χωρίς αντίσταση".

"Η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική. Αλίμονο αν τα πράγματα εξελιχθούν δυσοίωνα και επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια grexit. Με παροιμιώδη ανικανότητα διαπραγματεύεστε και βάζετε μπροστά το χρέος πιστεύοντας ότι μπορεί να συγκαλύψετε την μεταμόρφωση σας. Γλείφετε εκεί που φτύνετε και εμείς δεν θα συνυπάρξουμε σε αυτό. Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες αυτές πληρώνονται με εθνική ταπείνωση", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν που οδήγησαν την χώρα στην παγίδα του χρέους και λέγοντας πως για την κυβέρνηση το ερώτημα είναι εάν μετά από το 2012 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε ή όχι.

"Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Δυστυχώς δεν ξεφύγαμε από την παγίδα του χρέους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Λέτε το χρέος είναι βιώσιμο, μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε, άρα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θέλατε να συγκροτήσουμε ήταν να πάμε στην Ευρώπη να τους ευχαριστήσουμε και να πάμε στο σπίτι μας; Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική που είναι λίγο πιο επιθετική. Θέλουμε κάτι περισσότερο", επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ