ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στόχος μας η συντομότερη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Τζανακόπουλος: Στόχος μας η συντομότερη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η βασική μας επιδίωξη σήμερα είναι να έχουμε ολοκληρώσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων μέχρι τις αρχές Νοέμβρη και να προχωρήσουμε ομαλά στις διαδικασίες ολοκλήρωσης». Αυτά αναφέρει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του.

Στη συνέχεια, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζει: «Οι στόχοι όχι μόνον επιτυγχάνονται αλλά σημειώνεται και διαρκής υπεραπόδοση. Επομένως, το σενάριο με τις συντριπτικά ισχυρότερες πιθανότητες είναι ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής».

Ερωτώμενος για το ποια θα ήταν για την κυβέρνηση η επιθυμητή εξέλιξη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι:

Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτή είναι η υποχρέωσή τους αλλά και η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν εκτιμώ ότι υπάρχει η διάθεση από τον οποιονδήποτε για διακινδύνευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Ταυτόχρονα ο κ. Τζανακόπουλος εκφράζει την πεποίθηση πως «η Ευρώπη έχει κατανοήσει ότι η διαδικασία της ενοποίησης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος και αυτή η κατανόηση θα βαρύνει καθοριστικά κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας για το αν υπάρχει διαφορά εκτιμήσεων ή διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων, ο κ. Τζανακόπουλος είναι κατηγορηματικός:

Δεν υπήρξε καμία διαφορά στις εκτιμήσεις, πόσο μάλλον διάσταση απόψεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πλήρη και εξαιρετικά αναλυτική εικόνα -ως οφείλει άλλωστε- για την πορεία των δημοσίων οικονομικών αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Με βάση αυτή την εικόνα, διατυπώνονται δημόσια οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα ενόψει της αξιολόγησης. Είναι άρα άτοπο, να γίνεται προσπάθεια για μία ακόμη φορά να δημιουργηθούν εντυπώσεις ειδικά σε ένα θέμα που θα ήταν και πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

«Η κυβέρνηση εργάζεται με ενιαίο και συντονισμένο τρόπο διότι ο σκοπός για τον οποίο εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια, δεν επιτρέπει οτιδήποτε πέραν αυτού. Και τούτο παρά τις πραγματικές δυσκολίες που δημιουργεί η χαοτική διοικητική δομή που έστησαν οι φιλελεύθεροι θιασώτες του μικρού και ευέλικτου κράτους», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος και προσθέτει:

Η συλλογική έγνοια λοιπόν όλων όσων απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την καθημερινή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών δράσεων και του βέλτιστου δυνατού συντονισμού ανάμεσα στα Υπουργεία, με τρόπο επωφελή για τον ελληνικό λαό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ