ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης στο επίκεντρο συνάντησης Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ (pics)

Το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης στο επίκεντρο συνάντησης Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ (pics)
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος», υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας», σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

2017 09 25T105729Z 1994433717 RC1726D17280 RTRMADP 3 EUROZONE GREECE

(REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την "καθαρή" έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Ολλανδός πολιτικός έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

2017 09 25T105642Z 191548282 RC1F83C4F7A0 RTRMADP 3 EUROZONE GREECE

(REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ στον Π.Παυλόπουλο

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να ανταποκριθούν οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM και διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας, ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος προέβη σε τρεις επιμέρους παρατηρήσεις για το Eurogroup, επισημαίνοντας:

Πρώτον, πως για το κύρος του Eurogroup, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του. «Είναι ανάγκη ν' αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η παρατήρηση είναι παρατήρηση σεβασμού στον ρόλο του Εurogroup» τόνισε.

daislebloom 2

(EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεύτερον, σημείωσε ότι «χωρίς ν' αμφισβητεί κανείς το κύρος και τη χρησιμότητα του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν' αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη».

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας μελλοντικά για την υπεράσπιση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, ιδίως, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους. Είναι βασικός ευρωπαϊκός πυλώνας, κύριε πρόεδρε, το Κοινωνικό Κράτος. Ξέρω καλά τις απόψεις σας, ξέρω καλά τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσθε. Ξέρω καλά ότι συμφωνείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, πριν αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας. Απ' αυτή την κοινωνική συνοχή εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Παυλόπουλος, επίσης, ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του, ως Πρόεδρος του Eurogroup καθ'όλη αυτή την χρονική περίοδο, αλλά, ιδίως, κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε, παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που υπήρξαν, ότι ο ρόλος σας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην περαιτέρω πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης υπήρξε θετικός. Και αυτή η αναγνώριση, σας το λέγω, προέρχεται από όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί έντονες προσπάθειες, έχει παραχθεί έργο, έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο σε όλη την Ευρώπη και παρατήρησε ότι τεράστια πρόοδος και σπουδαία δουλειά έχει γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης εντός και εκτός. «Είναι γεγονός ότι η πρόοδος έχει σημειωθεί με μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Βλέπουμε όμως ότι σιγά σιγά επανέρχεται η οικονομική ανάκαμψη και αυτό είναι το σημαντικό», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αφορά την αξιολόγηση, την ταχύτατη ολοκλήρωσή της, συγκεκριμένα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Και το επόμενο βήμα μετά το πέρας της αξιολόγησης θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη. «Διότι το τέλος του προγράμματος συνεπάγεται την έναρξη μιας νέας φάσης. Και βεβαίως όλοι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όλοι οι θεσμοί και όλα τα όργανα, προκειμένου να καταστεί οικονομικώς ανεξάρτητη η χώρα σας», συμπλήρωσε.

daislebloom 3

(EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τέλος, παρατήρησε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Και αυτή η προσπάθεια αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης προσαρμόζονται, προχωρούν, πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό αντιστοίχως θα συνεχίσει ως προσπάθεια και στην Ελλάδα.

«Εγώ προσωπικά παραμένω πλήρως δεσμευμένος και αφοσιωμένος στην συνέχιση της καταβολής αυτών των προσπαθειών, ούτως ώστε η Ελλάδα, καθώς αυτό φρονώ, να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και βεβαίως της Ευρωζώνης. Προκειμένου, λοιπόν, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να στεφθούν με επιτυχία, θα παραμείνω υποστηρικτής της προσπάθειας και τούτο δεσμεύομαι να κάνω τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας μου. Συνεπώς στόχος μου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το τέλος του προγράμματος και αντιστοίχως η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

daislebloom 6

(EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ