ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πέσει» στα 15 ή 16 χρόνια η διόρθωση ταυτότητας φύλου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πέσει» στα 15 ή 16 χρόνια η διόρθωση ταυτότητας φύλου
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παράθυρο για την δυνατότητα ενός ανηλίκου 15-16 ετών να προβεί σε διόρθωση της ταυτότητας φύλου του με απλή δήλωση, άνοιξε στη Βουλή, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση μετά τις τοποθετήσεις των κοινωνικών φορέων (εκπρόσωποι διεμφυλικών σωματείων, οικογένειες διεμφυλικών ατόμων, μέλη της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής αλλά και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου) σημείωσε πως λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις για να «πέσει» το όριο ηλικίας, το οποίο δεν προσδιορίστηκε αυθαίρετα στα 17 έτη, καθώς τότε δίνεται το δικαίωμα ψήφου.

Έθεσε ωστόσο, σειρά προϋποθέσεων για να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. «Επειδή έχουμε να κάνουμε με ανήλικο, η βούληση του οποίου δεν είναι ισχυρή κατά το νόμο, θα πρέπει να δούμε εκτός από τη βούληση -που θα συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων- να υπάρχει και κάτι περισσότερο, όπως η γνώμη ενός συμβουλίου», υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα πράξει μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Έθεσε δε, θέμα και ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο πάντως, να σημειώνει πως κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίσει κατά συνείδηση στα άρθρα.

Επιφυλάξεις για την Ολομέλεια εξέφρασε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, θέτοντας τρεις ισχυρές -όπως είπε- ενστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη και αφορούν: στο δικαίωμα του δικαστή να συνεκτιμά και άλλα στοιχεία πέραν της προσωπικής βούλησης και της εξωτερικής εμφάνισης, στο χρόνο επανεξέτασης του ενδιαφερομένου μετά από ένα εξάμηνο και στο γεγονός ότι θα πρέπει να είναι άπαξ η διόρθωση της ταυτότητας φύλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τα «intersex» άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ