ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα του ΥΠΟΙΚ με την Ντόρα Μπακογιάννη για την ανταγωνιστικότητα

Κόντρα του ΥΠΟΙΚ με την Ντόρα Μπακογιάννη για την ανταγωνιστικότητα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum που κατατάσσει την Ελλάδα στην 87η θέση για την Ανταγωνιστικότητα.

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία.

«Παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης για στροφή στις επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οικονομία καταγράφει ακόμη μια αρνητική επίδοση, στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας. Για την περίοδο 2017 - 2018, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρεί κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας την 87η μεταξύ 137 χωρών, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum», επεσήμανε με ανακοίνωσή της η κα Μπακογιάννη και συμπλήρωσε:

«Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του WEF αξιολογεί τις χώρες ανάλογα με την ικανότητά τους να διατηρήσουν ανάπτυξη με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια, ωφελώντας τους πολίτες και το περιβάλλον. Η κακή επίδοση της χώρας μας επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου».

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζοντας την δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε:
«Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκή εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση».

«Στην αντίστοιχη περσινή αξιολόγηση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 86η θέση. Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2014 - 2015, βρισκόταν στην 81η θέση. Σήμερα, που η χώρα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το Α.Ε.Π, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατόρθωσε να ρίξει τη χώρα στα τάρταρα της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, πίσω από τη Ρουάντα, τη Μποτσουάνα, το Τατζικιστάν και την Αλγερία», κατέληξε η Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας.

Έντονη αντίδραση του ΥΠΟΙΚ

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.

«Είναι προφανές πως η κυρία Μπακογιάννη προσπαθεί για μία ακόμη φορά να κρύψει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, πίσω από αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας έρευνες που βασίζονται στις εκτιμήσεις του ΣΕΒ και όχι στις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό σχολίασαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν αγγίξει το 2,1 δισ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Επιπλέον ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017 αυξήθηκε στις 99,0 μονάδες από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 και 91,8 μονάδες το 2016. Ακόμα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (PMI) σημειώνει άνοδο 6% για το πρώτο επτάμηνο του 2017 από -1,9% το 2014, τόνισαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:

«Οι πολιτικές σκοπιμότητες, από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να σχετικοποιήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ