ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις ελληνικές προτάσεις για μια κοινωνική Ευρώπη παρουσιάζει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

Τις ελληνικές προτάσεις για μια κοινωνική Ευρώπη παρουσιάζει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τις προτάσεις της Ελλάδας για μια κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη, και όχι στη λιτότητα, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στο Ταλίν.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας σε Γαλλία και Γερμανία, κατά την οποία θα ανιχνευθούν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο. Απόψε, στην άτυπη Σύνοδο θα συζητηθεί το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες απέδειξαν ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει άλλωστε πως η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη, και όχι στη λιτότητα, καθώς και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος θα υπογραμμίσει τις θέσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ