ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου

Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν δύο χρόνια πριν, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα αλλά πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», είπε για το προσφυγικό στον Αλέξη Τσίπρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας, όμως, ταυτοχρόνως, στη συνάντηση που είχαν το Μαξίμου ότι «υπάρχουν κάποιες τάσεις που μας ανησυχούν [...] αν καταρρεύσει η Ζώνη Σένγκεν αρχίζει το τέλος της Ευρώπης».

H συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έγινε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το προσφυγικό «ζέει» και ανησυχεί ποικιλοτρόπως καθώς αφενός η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ απειλείται με κατάρρευση ενώ οι ροές έχουν και πάλι αυξηθεί στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να παρατηρείται συμφόρηση στα hotspot της Μυτιλήνης και της Σάμου. Την αύξηση των μεταναστευτικών ροών παραδέχτηκε και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και μιλώντας με αριθμούς είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι αφίξεις κινούνται πέριξ των 160 ημερησίως σε αντίθεση με τις 60-80 του περασμένου καιρού.

Και όλο αυτό τη στιγμή που σε έκθεση-κόλαφο του Συμβουλίου της Ευρώπης επικρίνεται η Ελλάδα για τις συνθήκες μεταχείρισης των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στη Μόρια και τη ΒΙΑΛ της Χίου, μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώθηκε υπερπληθυσμός στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκής παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκής βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκής νομική υποστήριξη. Στα μέλη της Επιτροπής, επίσης, έφτασαν καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.

Επιπροσθέτως, η έκθεση αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη και τακτική» κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών για μεγάλες περιόδους σε κακές συνθήκες διαβίωσης και με ανεπαρκή φροντίδα. Παρόλο που αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να βρουν πρόσθετα καταλύματα, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην «προστατευτική κράτηση» των ασυνόδευτων παιδιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της. Δριμεία κριτική ασκεί η Επιτροπή στις κακές συνθήκες που προσφέρονται στα ασυνόδευτα παιδιά στις ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ