ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεν κλείνει η δομή φιλοξενίας στο Λαύριο

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεν κλείνει η δομή φιλοξενίας στο Λαύριο
Φωτογραφία Αρχείου (EUROKINISSI/ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δίνει διευκρινήσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη δομή φιλοξενίας στο Λαύριο, στην οποία διαμένουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια, Κούρδοι και πολιτικοί πρόσφυγες.

Εφόσον οι διαμένοντες στο Καμπ Λαυρίου επιθυμούν να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να συμμορφωθούν στο αντίστοιχο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, ξεκαθαρίζει το υπουργείο.

«Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργεί δομές, και όχι να τις κλείνει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις στελεχών του υπουργείου με εκπροσώπους των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας Λαυρίου, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέθηκαν οι αρχές και οι περιορισμοί που διέπουν την λειτουργία των μόνιμων δομών φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των διαμενόντων ενημερώθηκαν, ότι οι μόνιμες δομές φιλοξενίας αφορούν τους αιτούντες άσυλο, είναι υπό κρατική διοίκηση, έχουν αστυνόμευση, καθώς και καταγραφή εισόδου-εξόδου σ' αυτές.

Οι εκπρόσωποι των διαμενόντων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρνήθηκαν και στις τρεις συναντήσεις να αποδεχθούν τους ανωτέρω κανόνες λειτουργίας. Συνεπώς, το υπουργείο δεν είχε τη δυνατότητα ένταξης της δομής του Λαυρίου στις μόνιμες δομές φιλοξενίας που δημιουργεί και λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε..

Στελέχη του υπουργείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενημέρωσαν ήδη από τον Ιούλιο το σύνολο των αιτούντων άσυλο, αναφορικά με το δικαίωμά τους για μετακίνηση σε μόνιμες δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα, καθώς και τις λοιπές παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Όσοι διαμένοντες δήλωσαν οικειοθελώς ότι επιθυμούν να μεταβούν, έχουν ήδη μετακινηθεί, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζονται ενημερώσεις και μετακινήσεις.

Επίσης, το υπουργείο συνηγορεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (cash programme) των αιτούντων άσυλο, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Σε ανακοίνωση της «Επιτροπής του Καμπ Λαυρίου» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ενώ γίνονταν εργασίες για τη βελτίωση των συνθηκών του καταυλισμού, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της διοίκησης του καμπ και από τον Ερυθρό Σταυρό, «ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε στις 31 Ιουλίου το κλείσιμο του καμπ». Στο σημείο αυτό, το υπουργείο ξεκαθαρίζει, ότι το ίδιο δεν έχει καμία εμπλοκή με το κλείσιμο του χώρου, αφού άλλωστε, δεν είναι στη δικαιοδοσία του.

Η «Επιτροπή του Καμπ Λαυρίου» διοργανώνει αύριο στις 17.00 συγκέντρωση στο Σύνταγμα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ