ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλόν Μπεν-Μέιρ στο CNN Greece: Είναι η ώρα να δράσει η Ευρώπη κατά του Ερντογάν

Newsroom

Τη θέση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πλέον να στείλει σαφές τιμωρητικό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκφράζει μιλώντας στο CNN Greece o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ανώτατο στέλεχος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πολιτικής, Αλόν Μπεν-Μέιρ.

Ο καθηγητής που έχει λάβει μέρος στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό, θεωρείται ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να επαναφέρει «το στοιχείο της ατμόσφαιρας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», εξηγώντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να πει στον Ερντογάν ότι η συμπεριφορά του στη Μεσόγειο, στις σχέσεις του με την Ελλάδα, η αναζήτηση για πετρέλαιο σε ελληνική περιοχή, πρέπει να σταματήσει».

Εάν αυτό δεν σταματήσει θα πρέπει να αναληφθεί δράση κατά του κ. Ερντογάν σημειώνει ο πολύπειρος καθηγητής, επικαλούμενος ειδικότερα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να του έχει εμπιστοσύνη ακόμα και εάν έχει χαλαρώσει την στάση του έναντι της ΕΕ τις τελευταίες μέρες.

«Δεν μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί, ακόμα και εάν κάνει αυτή την κίνηση, δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς γιατί δεν την εννοεί», σημείωσε.

Ο Δρ. Αλόν Μπεν-Μέιρ παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση πως με την εξομάλυνση των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, μπορεί να δημιουργηθεί μια «οδός που θα ξεκινάει από τον Κόλπο και θα φθάνει μέχρι τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο και που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την Ελλάδα» με απώτερο σκοπό την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή και τον περιορισμό της επέλασης του Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου πρόσθεσε ότι πλέον θα πρέπει να αρχίσει η διεθνής κοινότητα να συζητά εκ νέου.

Τέλος, ο καθηγητής μετέφερε και τις δικές του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό του σε σχέση με όσα κάνει ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ