ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNNi και στην Κριστιάν Αμανπούρ

Newsroom

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown αλλά και την αισιοδοξία του ότι οι κυβερνητικές πολιτικές στον νευραλγικό τομέα των εμβολιασμών θα δικαιωθούν εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNNi και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τις παραμέτρους που κατέστησαν επιβεβλημένη την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμούς στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών: «Αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση στην οποία το 17% των ατόμων άνω των 60 ετών ήταν ακόμη ανεμβολίαστοι και δυστυχώς αυτοί είναι και οι άνθρωποι που καταλήγουν στα νοσοκομεία μας, που καταλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στις ΜΕΘ, και δυστυχώς είναι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους. Κάναμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προκειμένου να εμβολιαστούν».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ύστατο μέτρο την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς των ατόμων άνω των 60 και επισήμανε ότι ήδη διαφαίνεται η θετική επίδραση στα ποσοστά των εμβολιασμών.

Πρόσθεσε δε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να συζητηθούν. Φυσικά κάθε χώρα είναι διαφορετική, με άλλους συνταγματικούς περιορισμούς. Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, και εκ της φύσεως μου, δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα, αλλά νιώθω ότι είναι η σωστή απόφαση για να προστατέψω ανθρώπους, που ξέρω ότι εάν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους. Οπότε νιώθω άνετα με την απόφαση που πήραμε και μέχρι στιγμής εάν δούμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση».

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες τις οποίες η Ελλάδα πρώτη έλαβε πανευρωπαϊκά, προκειμένου να δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία και έδωσε έμφαση στο σκέλος των καθολικών διαγνωστικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά από την εορταστική περίοδο.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά αυτή τη χρονιά. Τα στατιστικά για το τρίτο τρίμηνο βγήκαν σήμερα, αύξηση άνω του 11% στο ΑΕΠ μας. Ο τουρισμός μας τα πήγε πολύ καλά. Οπότε εάν θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις οικονομίες μας και εν λειτουργία και να παράγουμε επαρκή πλούτο για όλους τους Έλληνες πρέπει να εμβολιαστούμε και να υπακούμε στα βασικά προληπτικά μέτρα, να ελεγχόμαστε και να φορούμε τις μάσκες μας».

Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού επ' αφορμή και της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην χώρα μας, αλλά και τη μετάβασή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα «προστατεύει τα σύνορα της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» την ώρα, που επιχειρεί να εξουδετερώσει τα κυκλώματα των διακινητών, όπως σημείωσε.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας και εν προκειμένω με την Τουρκία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό. Τώρα έχουν υιοθετήσει διαφορετική τακτική και ορθά το έχουν κάνει. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όπως συνέβη το 2015, δεν αποτελεί τη λύση και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ