ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Αμείλικτα τα διλήμματα σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος

Εριφύλη Πετράκου Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δήλωσε κατηγορηματικά η Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Οικονομίας και υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αττικής μιλώντας στο CNN Greece από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε πως μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα έχει την αριθμητική δυνατότητα αλλά και την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση του Γιάνη Βαρουφάκη για ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αν λείπουν 5-10 ψήφοι» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και την πάγια στάση του ΚΚΕ κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «ανάμεσα στη συζήτηση πριν τις εκλογές και τη συζήτηση μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός που είναι οι εκλογές και η έκφραση της λαϊκής βούλησης».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, εάν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, το αμείλικτο δίλημμα για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα είναι εάν θα δώσουν τη δυνατότητα για μία αλλαγή στην ελληνική κοινωνία, στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης ή θα επωμιστούν το πολιτικό βάρος ότι μπορεί να υπάρξει αστάθεια ή μια ακόμα κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα αποτελέσματα που έχει φέρει».

Για την οικονομία, χαρακτήρισε κινδυνολογία και ανεδαφική την κριτική της Νέας Δημοκρατίας πως με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μπορεί να μπει ξανά σε περιπέτειες. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής, καθώς ως κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων, με 37 δισ. Ταμειακά διαθέσιμα και ρυθμισμένο χρέος.

«Είναι χάρη στη ρύθμιση αυτή του δημόσιου χρέους που μπορούμε σήμερα, παρότι τα επιτόκια ανεβαίνουν στις αγορές, να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις χωρίς κλυδωνισμούς», τόνισε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των πολιτών, λέγοντας πως το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, η φτώχεια και οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και το εισόδημα σαρώνεται από τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ. Επεσήμανε ακόμη το ζήτημα της ακρίβειας και της πρώτης κατοικίας.

«Η δικιά μας οικονομική πολιτική λοιπόν λέει ότι για να διασφαλίσουμε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ναι, να έχουμε μια σοβαρότητα σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη. Αυτό το δείξαμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε, αλλά το σημαντικότερο είναι να έχουμε παράλληλα και μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη καθημερινότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ