ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντι Ζεμενίδης στο CNN Greece: Ασαφές αν θα αλλάξει η τουρκική πολιτική αν ηττηθεί ο Ερντογάν

Εριφύλη Πετράκου Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Ασαφές παραμένει το τοπίο σχετικά με την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές στην Τουρκία, όπως εξήγησε ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιλώντας στο CNN Greece από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ζεμενίδης τόνισε πως η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων φέρει τη σφραγίδα της Άγκυρας, καθώς εκείνη αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας και απειλεί με πόλεμο.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα αλλάξει η τουρκική πολιτική εάν χάσει τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν από το συνασπισμό υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εξήγησε πως ο εν λόγω συνασπισμός δεν έχει εμπειρία κυβερνητικών συνεργασιών και πως συνεργάστηκε με μόνο άξονα, την αντίθεση όλων των κομμάτων με τον Ερντογάν.

Ο κ. Ζεμενίδης θύμισε πως μέσα σε αυτό το συνασπισμό βρίσκεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου που δεν είχε ποτέ ειρηνική στάση έναντι της Ελλάδας αλλά και η Μεράλ Ακσενέρ που προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους.

Ο πρόεδρος του HALC, συμπλήρωσε πως εάν επικρατήσει ο συνασπισμός αυτός, η Δύση θα έχει πολύ πιο μεγάλη επιρροή στην Άγκυρα.

Για την Ελλάδα τόνισε πως πρέπει να επικεντρώσει στη διπλωματία της και πως απαιτούνται ξεκάθαρες στάσεις και ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.

Στάθηκε ακόμη, στη σημασία που έχουν οι γέφυρες που έχει ρίξει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα με το αμερικανικό Κογκρέσο και όχι μόνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο.

Υπενθύμισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, που όπως είπε έχει παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στο ζήτημα των εξοπλιστικών της Τουρκίας.

«Ο πρόεδρος της Αμερικής από που ήρθε; Από τη Γερουσία. Ο αντιπρόεδρος της Αμερικής, από που ήρθε; Από τη Γερουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Ήταν stuffer στη Γερουσία. Και αυτές οι σχέσεις που αποκτήσαμε στη Γερουσία, στη Βουλή ο κ. Pompeo πήγε από τη Βουλή, έγινε director του CIA και από εκεί έγινε υπουργός Εξωτερικών. Αυτές οι διαδρομές και αυτές οι σχέσεις που αποκτήσαμε με το Κογκρέσο σήμερα, μεθαύριο θα λέμε έχουμε χτίσει σχέση με τον Πρόεδρο της Αμερικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ