ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης στο CNN Greece: Κατεβάσαμε την ανεργία από το 17,5%, στο 11,4%

Newsroom

Στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας, την σημαντική μείωση των δεικτών της ανεργίας αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο CNN Greece στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Προερχόμαστε από μια βαθιά δεκαετή κρίση και τα πράγματα δεν μπορεί να αλλάξουν με ένα μαγικό τρόπο από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που δείχνουν ότι έχουμε ανέβει αρκετά σκαλιά παραπάνω και στην κοινωνική πολιτική».

Όπως τόνισε «παραλάβαμε μια ανεργία 17,5%. Η ανεργία τώρα είναι 11,4%. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής, της ασφαλιστικής πολιτικής, της εργασιακής πολιτικής, της αδειοδοτικής πολιτικής, της κυβέρνησης. Και αυτό είναι προς όφελος των ανέργων και των εργαζομένων».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και συμπλήρωσε πως με βάση τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, το τελευταίο τρίμηνο ήταν το πιο θετικό στη δημιουργία θέσεων εργασίας απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίοδος από το 2001 και μετά.

«Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει από τα 650 ευρώ που τον βρήκαμε από το ΣΥΡΙΖΑ στα 780 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι πάνω από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία. Και το λέω διότι υπάρχει μια προσπάθεια αμφισβήτησης κάθε στοιχείου και μια αντίστοιχη προσπάθεια ισοπέδωσης κάθε θετικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης, στάθηκε στο πρόγραμμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία έχει εισαχθεί ήδη σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, με επόμενο στάδιο της εφαρμογή της σε βιομηχανία, εταιρείες εστίασης, τουριστικές επιχειρήσεις.

«Είναι μια εγγύηση ότι τηρείται το ωράριο του εργαζόμενου και ότι πληρώνονται οι υπερωρίες του. Αίτημα της ΓΣΕΕ που εμείς το κάναμε πράξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης μια σειρά από μέτρα συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, όπως παραπάνω γονικές άδειες, άδεια πατρότητας που έχει εισαχθεί, επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες και αυτό έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και η εισαγωγή μιας σειράς καινούργιων θεσμών, όπως ας πούμε, το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, το οποίο εισήχθη στην Ελλάδα έχοντας προηγηθεί πανευρωπαϊκά μόνο η Γαλλία και η Ιταλία».

«Είμαστε η τρίτη χώρα που το καθιερώσαμε» συμπλήρωσε και έστειλε ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες σημειώνοντας πως η επιχειρηματικότητα είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη, ωστόσο δεν μπορεί να παραλείψει κανείς την κοινωνική προστασία.

«Δεν αγνοούμε την επιχειρηματικότητα, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αγνοούμε και την κοινωνική προστασία. Εφαρμόζουμε λοιπόν ένα μείγμα πολιτικών που στην πραγματικότητα είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εμπνέεται αυτή η πολιτική μας από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ