ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης στο CNN Greece: Με Μητσοτάκη Πρωθυπουργό θα κάνουμε ξανά ρεκόρ επενδύσεων

Ρομίνα Νικηφόρου Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece

Tρίτο συνεχόμενο έτος με ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, εάν μετά τις εκλογές προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπει για τη χώρα μας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο CNN Greece στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι, μετά τις εκλογές, «εάν έχουμε πολιτική αστάθεια, δηλαδή μία προσπάθεια σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης - η οποία θα πάρει χρόνο να δημιουργηθεί- θα έχουμε ένα μεγάλο φρενάρισμα».

«Και αν έχουμε το απόλυτο δυστύχημα, δηλαδή την κυβέρνηση των ηττημένων με συμμετοχή του ΜέΡΑ25, όσες επενδύσεις φέραμε, θα φύγουν. Τόσο απλά» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τα δύο συνεχόμενα έτη- ρεκόρ σημειώνοντας πως το 2021 περάσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας σε αξία τα 40 δισ. και το 2022 πέρασαν σε αξία τα 54 δισ. «Ακόμη πιο σημαντικό είναι αν το μετρήσουμε σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2010, ήμασταν σε εξαγωγές προς ΑΕΠ κάτω από το 10%. Φέτος περάσαμε το 23%. Άρα αυτό δείχνει ότι η οικονομία μας είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει. Φέτος, τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, οι εξαγωγές μας έχουν μία μεσοσταθμική αύξηση πέρσι 17% από πέρσι που ήταν η καλύτερη μας χρονιά. Άρα πάμε φέτος σίγουρα για νέο ρεκόρ, με Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως «δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα η ακρίβεια» καθώς το 2022 βιώσαμε «τον μεγαλύτερο πληθωριστικό κύκλο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλο τον κόσμο και δεν θα ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη και η Ελλάδα».

Επεσήμανε πως με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, «έχουμε καταφέρει να έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα και τον πέμπτο χαμηλότερο γενικό πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. Άρα αναλογικά από περισσότερους πάμε πολύ καλύτερα. Οι έλεγχοι στην αγορά έχουν αποδώσει και κυρίως το «καλάθι νοικοκυριού» έχει δώσει μια πραγματική διέξοδο - σε συνδυασμό και με το market pass- στους πραγματικά ευάλωτους».

Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει πάρει τρίμηνη παράταση έως τις 30 Ιουνίου με τον κ. Γεωργιάδη να εξηγεί πως έχει δώσει και τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης που θα έχει αναλάβει εκείνη την περίοδο, εάν το επιθυμεί, με μια υπουργική απόφαση να το επεκτείνει για άλλους τρεις μήνες. «Το κάναμε έτσι γιατί δεν θα υπάρχει Βουλή πιθανόν εκείνη την ημέρα. Άρα δεν θα θέλαμε να αφήσουμε τους καταναλωτές χωρίς αυτό το εργαλείο που τόσο πολύ έχει βοηθήσει. Θεωρητικά μιλώντας, θα μπορούσε να ισχύσει και μέχρι το Σεπτέμβριο».

Σημείωσε ότι το «καλάθι» είναι «μια ιδέα που υπό κάποιες μορφές τελικά δεν νομίζω ότι να φύγει ποτέ. Όχι, υπό την έννοια ότι και όπως έχουμε ακριβώς σχεδιάσει, το οποίο είναι, προφανώς, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και αφορά περισσότερο στον πληθωρισμό. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτή η ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τελικά οδηγεί σε καλύτερες τιμές». Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης και το «καλάθι της ενέργειας» που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αποδίδει, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τα επιτόκια των τραπεζών που θα «ανέβουν» στο e-katanalotiτο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τόνισε τέλος ότι όσον αφορά στην αποκλιμάκωση τιμών, ότι «αρχίζει η αντίστροφή πορεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ