ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρής στο CNN Greece: Στη Δικαιοσύνη οι αλλαγές κρίνονται στην πράξη

Newsroom

Τις προωθούμενες αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, περιέγραψε ο Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο CNN Greece στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Εξήγησε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, «τρέχει» ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ για δικαστικά κτήρια, με σημαντικότερα το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών και το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Αναφέρθηκε ακόμη στους 32 νόμους που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη δεν αλλάζει μόνο επειδή νομοθετείς, αλλά οι αλλαγές θα κριθούν στην πράξη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όταν πλέον θα λειτουργούν οι θεσμοί της δικαστικής αστυνομίας και του βοηθού δικαστή.

Ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε φιλόδοξο το εγχείρημα της αξιολόγησης των δικαστών και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε συνεργασία και με τη δραστική παρέμβαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θα προχωρήσουν οι αλλαγές εκείνες που θα κάνουν τη δικαιοσύνη πραγματικά ταχύτερη.

«Πρέπει να εξηγήσω ότι η δικαιοσύνη δεν διοικείται, και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα υπουργεία. Στα άλλα υπουργεία υπάρχει διοίκηση, διοικείται κάτι, Εμείς είμαστε απλώς αρωγοί της Δικαιοσύνης στο έργο που κάνει».

Για παράδειγμα το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα δικαστικό μέγαρο παρά μόνο εάν του ζητηθεί από την εκλεγμένη διοίκηση, η οποία απαρτίζεται από δικαστές.

«Αυτοί έχουν το πρόταγμα, αυτοί κάνουν το διαγωνισμό. Εμείς απλώς εφόσον μας ζητηθεί, παρέχουμε τα μέσα», τόνισε ο γγ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κ. Αλεξανδρής στάθηκε ακόμη στις ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων καθώς οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 3.500. Τόνισε πως τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν προνομιακά μόνο για τη δικαιοσύνη και να μείνουν πίσω άλλοι τομείς του κράτους.

«Δεν πρόκειται να καλύψουμε σε ένα χρόνο 3.500 κενά. Σε ένα χρόνο θα καταφέρουμε να καλύψουμε 620 κενά. Όλα πηγαίνουν με έναν ρυθμό. Και η επανάσταση θέλει τον τρόπο της. Δεν γίνεται ούτε αποδίδει αμέσως, διότι ένα σύστημα όπως της δικαιοσύνης που είναι και συνταγματικά αυτοτελές, απορροφά σιγά σιγά τους κραδασμούς από τις αλλαγές. Δεν είναι κάτι που το αλλάζει σήμερα και αύριο είναι μια άλλη εικόνα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ