ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως στο CNN Greece: Συνειδητή επιλογή να μην υπάρξουν περιορισμοί στην επιστολική ψήφο

Εριφύλη Πετράκου Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο CNN Greece.

Μπορεί προσώρας η συζήτηση να επικεντρώνεται στις ευρωεκλογές και σε τυχόν δημοψηφίσματα, αλλά όπως είπε η υπουργός, «είναι σαφές ότι η πρόθεσή μας είναι πάντοτε να διευκολύνουμε κατά το δυνατόν την άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

Εξήγησε ακόμη, ότι το πλαίσιο των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό από των ευρωεκλογών και πως η κυβέρνηση προχωρά βήμα – βήμα.

Στο ερώτημα εάν είναι ορατό ένα μέλλον στο οποίο οι εκλογές θα διενεργούνται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε ακόμα εκεί, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ συζήτηση για κάτι τέτοιο».

Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει τη Δημοκρατία

Για την ευρεία συναίνεση με την οποία φαίνεται πως θα ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως πρόκειται για μια «κατάκτηση της Βουλής», σε ένα θέμα που δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο, αλλά εθνικό και υπερκομματικό.

Ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, η κ. Κεραμέως εξήγησε πως η αλλαγή που συντελείται είναι πολύ μεγάλη, καθώς αίρει πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως το αυξημένο κόστος ή τις μεγάλες αποστάσεις που έπρεπε να διανύσουν.

Συνειδητή επιλογή η κάλυψη όλων των ψηφοφόρων, χωρίς περιορισμούς

Για τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος, η υπουργός τόνισε πως πρωτίστως θα ωφεληθούν ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι, ωστόσο συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν όλοι οι ψηφοφόροι, χωρίς περιορισμούς.

«Γιατί να το περιορίσουμε; Γιατί να βάλουμε φραγμούς; Είναι ένα θεσμικό εργαλείο το οποίο στοχεύει στο πως θα ενισχύσει τη συμμετοχή, πως θα λύσει, θα άρει οποιαδήποτε πρακτικά εμπόδια υπάρχουν», σημείωσε.

Απαρίθμησε μια σειρά κλάδων που θα διευκολυνθούν, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε εφημερία, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πώς προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στους φορείς του δημοσίου

Για το νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων, η κ. Κεραμέως τόνισε πως ήδη «στον αέρα» βρίσκονται οι δύο πρώτες προκηρύξεις, για τους επικεφαλής των νοσοκομείων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Παράλληλα, τόνισε πως προετοιμάζονται προκηρύξεις σε πάρα πολλούς ακόμη τομείς.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα»

Για τις αλλαγές που συντελούνται και σχεδιάζεται να συντελεστούν στο δημόσιο, η υπουργός τόνισε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να επιτευχθούν ταχύτερες και πιο στοχευμένες προσλήψεις αλλά και για τη διαρκή βελτίωση του προσωπικού προκειμένου να προσφέρει και καλύτερες υπηρεσίες.

Ειδικά για το ΑΣΕΠ, όπου σε ορισμένους τομείς το 75% των επιτυχόντων δεν αποδέχεται το διορισμό του, τόνισε ότι περιορίζεται ο αριθμός των επιλογών που θα μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, ο υποψήφιος θα σκεφτεί πραγματικά που θέλει να υπηρετήσει, δεν επιβαρύνεται υπέρμετρα η «μηχανή» του ΑΣΕΠ και κατά συνέπεια δεν επιβραδύνεται η όλη διαδικασία.

Με Τεχνητή Νοημοσύνη ο προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται παράλληλα η αξιοποίηση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης για τις προσλήψεις στο δημόσιο, το οποίο θα βοηθά στην πρόβλεψη των αναγκών της χώρας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως παρότι με την ψηφιοποίηση έχουν εξοικονομηθεί θέσεων εργασίας, πρόσθετες ανάγκες έχουν δημιουργηθεί σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των δασών αλλά και η κλιματική κρίση.

«Όλα αυτά θα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε πολύ καλύτερα με ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης για να κάνουμε πιο στοχευμένες προσλήψεις στο δημόσιο».

Στοχοθεσία, αξιολόγηση αλλά και μπόνους παραγωγικότητας

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα των αλλαγών στο δημόσιο, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αφού επιλεγεί ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση, χρειάζεται να βελτιώνεται συνεχώς για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Το στόχο αυτό εξυπηρετούν η στοχοθεσία, η αξιολόγηση, αλλά και το μπόνους παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου όσοι αποδίδουν καλύτερα, να έχουν και πρόσθετες οικονομικές απολαβές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ