ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου στο CNN Greece: Στόχος μας να καταργήσουμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Το στόχο της κυβέρνησης  να ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και εξασφαλίζοντας καθημερνά την εμπιστοσύνη τους, καταγράφει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι ζητούμενο είναι να καταργηθεί ακόμα και η ψηφιακή γραφειοκρατία.

Τονίζει δε, ότι επιδίωξη είναι ο πολίτης να μην είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει πιστοποιητικά στο κράτος -έστω και ψηφιακά- αλλά αντίθετα οι δημόσιες υπηρεσίες να τα αναζητούν από μόνες τους, χάρη στη διασύνδεση των ψηφιακών δεδομένων.

Για το σκοπό αυτό προαναγγέλει και την κατάργηση μιας σειράς πιστοποιητικών, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην κατάργηση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Παπαστεργίου αναλύει τη σημασία του νόμου για την Κυβερνοασφάλεια που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εξηγώντας ότι η νέα Αρχή θα εποπτεύει πλέον περισσότερους από 2.000 φορείς.

Επιπλέον, ειδική αναφορά έκανε και στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των deep fake news αλλά και ευρύτερα τη διακίνηση παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο (Digital Services ACT – DSA). Το σχετικό νομοσχέδιο έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και αναμένεται να αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες που έχουν πέσει θέμα παραπλάνησης, απάτης ή ακόμη και ψηφιακού εκβιασμού.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται αλλά και σχεδιάζονται για τη δημιουργία Data Centers στην Ελλάδα, ο κ Παπαστεργίου ανέφερε ότι η χώρα μας καθίσταται πλέον «λιμάνι και σε επίπεδο δεδομένων», πέραν του παραδοσιακού διαμετακομιστικού εμπορίου. Ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως «θα δούμε άμεσα το θετικό αποτύπωμα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Τέλος, σχολιάζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα ένας μεγάλος όγκος έργων πληροφορικής στη χώρα μας τόνισε πως πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως για να επιτευχθεί «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ