FOCUS

Mεγάλη Έρευνα του CNN: Είναι το μέντιουμ Maria Duval η μεγαλύτερη απάτη του κόσμου σήμερα;

Mεγάλη Έρευνα του CNN: Είναι το μέντιουμ Maria Duval η μεγαλύτερη απάτη του κόσμου σήμερα;
CNN Ineternational

Πρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες απάτες στον κόσμο που έχει κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στις πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του κόσμου. Από αρρώστους, σε ηλικιωμένους και φτωχούς, όλοι όσοι ήταν πεπεισμένοι ότι είχαν βρει την σωτηρία στο πρόσωπο μιας μυστηριώδους γυναίκας που ακούει στο όνομα Maria Duval σήμερα είναι τα θύματα μιας απίστευτης δολοπλοκίας την οποία το CNN αποφάσισε να ερευνήσει εξονυχιστικά.

Περί τίνος πρόκειται

Η απάτη φημολογείται ότι μετράει 60 φορές πολλαπλάσια θύματα από όσους εκμεταλλεύτηκε με τη μαεστρική σκευωρία του ο μεγάλος καταχραστής της Wall Street Μπέρνι Μάντοφ που με την πυραμίδα του κόστισε εκατομμύρια σε χιλιάδες επενδυτές.

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό θυμάτων από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, οι ανακριτές υποστήριζαν ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει άλλη περίπτωση απάτης καταναλωτών μεγαλύτερη από την πυραμίδα που σκανδάλισε τη Νέα Υόρκη κάποια χρόνια πριν. Έκαναν λάθος.

7d153 160128162856 maria duval 2 main image 1024x576 1024x576


Από την απαρχή της, 20 χρόνια πριν, αυτή η απάτη δια αλληλογραφίας έχει απασχολήσει πληθώρα κυβερνητικών οργανισμών από όλον τον κόσμο -το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τις βρετανικές Αρχές, Καναδούς ερευνητές αλλά και εταιρίες προστασίας καταναλωτών από την Αυστραλία. Ωστόσο κανείς τους δεν καταφέρε να βάλει τέλος σε αυτή τη σκευωρία.

Η Maria Duval στοιχειώνει τα θύματα της εδώ και δεκαετίες

Όλα περιστρέφονται γύρω από μια μυστηριώδη Γαλλίδα διάμεσο ονόματι Maria Duval. Οι ικανότητες της διαφημίζονται σε επιστολές, σε συνεντεύξεις και σε video αναρτημένα δημόσια στο YouTube videos και σύμφωνα με αυτές η Duval έχει δει σε οράματα τον κόσμο να εκρήγνυται και ανθρώπους να ζουν στο διάστημα.
Επιπλέον η Duval υποστηρίζει πως έχει προβλέψει επιτυχώς αποτελέσματα εκλογών και νούμερα που έχουν κερδίσει σε λοταρίες ενώ ισχυρίζεται ότι έχει συνεργαστεί με όργανα της τάξης για τη διαλεύκανση υποθέσεων και την απόδοση της δικαιοσύνης. Επίσης υποστηρίζει ότι χάρη σε εκείνη βρέθηκε το χαμένο σκυλί της ηθοποιού Brigitte Bardot.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς της του οποίους φέρεται να υπογράφει η ίδια σε χειρόγραφες επιστολές που τους αποστέλλει λέγοντας τους ότι θα τους βοηθήσει. Στα γράμματα της η Duval καθησυχάζει τους “πελάτες” της ότι θα αποφύγουν την κακοτυχία, ότι θα κερδίσουν χρήματα σε κληρώσεις ή ότι θα αναρρώσουν από αρρώστιες.

160105083243 maria duval 1 google search custom 1

Σε αντάλλαγμα εκείνοι τις στέλνουν μικρά ποσά, συχνά γύρω στα 40 δολάρια, για να λάβουν τις συμβουλές της, να τους αποκαλύψει τους τυχερούς αριθμούς ή να τους στείλει φυλαχτά όπως πετράδια ή κρυστάλλους με “προστατευτικές ιδιότητες”.

Αν και πολλοί παραλήπτες αδιαφόρησαν για τα γράμματα που έλαβαν, η επιτυχία της απάτης έγκειται στη μαεστρία με την οποία στοχοποιεί και εκμεταλλεύεται συναισθηματικά και οικονομικά ευάλωτους ανθρώπους. Πολλές περιπτώσεις αφορά ηλικιωμένους που από άνοια ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Άλλοι είναι απλώς μοναχικοί ή θλιμμένοι και συγκινούνται από το γεγονός ότι κάποιος τους “νοιάζεται”.

“Η καημένη η μητέρα μου όχι απλώς έχανε το μυαλό της σιγά σιγά λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά ένοιωθε και μόνη, χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, με μια έντονη επιθυμία να νοιώσει καλά”, λέει η Chrissie Stevens για την μητέρα της Doreen Robinson, θύμα της Maria Duval.

Όσο η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής της υγείας χειροτέρευε τόσο η Robinson έστελνε περισσότερα χρήματα στο μέντιουμ -ακόμη και δυο φορές την ημέρα- με αποτέλεσμα να έχει στείλει περίπου 2.400 δολάρια σε βάθος ενός μόλις χρόνου. Η Stevens ανακάλυψε ότι η μητέρα της είχε βουτηχτεί σε χρέη δεκάδων χιλιάδων δολαρίων καθώς κατέβαλλε το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος της απευθείας στην Duval.

Η Robinson απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 καθώς η κόρη της θυμάται ακόμα με δάκρυα στα μάτια τις ατελείωτες προσπάθειες της να την αποκόψει από τον κλοιό της επιρροής του μέντιουμ. Η μητέρα της μάλιστα της είχε υποσχεθεί ότι θα σταματήσει την επικοινωνία και τις πληρωμές, μια υπόσχεση την οποία αθέτησε επανειλημμένως. Η Stevens έβρισκε κρυμμένους φακέλους με χρήματα έτοιμα για αποστολή στην αγαπημένη της “φίλη” Maria. “Δεν είχε πλέον την πνευματική διαύγεια να καταλάβει τα εξωπραγματικά ποσά που σπαταλούσε ή τη συχνότητα με την οποία τα έστελνε”, λέει η Stevens. “Έδινε αξία σε ασήμαντα, ευτελή φυλαχτά τα οποία είχε χρυσοπληρώσει χωρίς κάποιο αντάλλαγμα πίσω” προσθέτει η Stevens.

Mια ιστορία δολοπλοκίας που κρατάει χρόνια

Η Duval είναι πρωταγωνίστρια σε ανάλογες ιστορίες εδώ και χρόνια κάτι που δεν είχαμε αντιληφθεί παρά μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκαθαρίζαμε γράμματα από αναγνώστες και ανακαλύψαμε ότι πολλοί μας παρακαλούσαν να ερευνήσουμε τις διάφορες ασυνείδητες ομάδες μη κυβερνητικών και πολιτικών ομάδων ή και απατεώνων που στοχοποιούν ηλικιωμένους ανθρώπους και τους εκμεταλλεύονται δια αλληλογραφίας.

Μεταξύ των διαφόρων γραμμάτων που ανοίξαμε, βρήκαμε κάποιο από ένα μέντιουμ ονόματι Patrick Guerin, το οποίο μας τράβηξε το ενδιαφέρον εξαιτίας των αναρίθμητων λεπτομερειών και υποσχέσεων που περιλάμβανε – από τυχερούς αριθμούς του λόττο, μέχρι καλοτυχία και ευτυχία.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google ήταν αρκετή για να μας επιβεβαιώσει τη συχνότητα με την οποία τα μέντιουμ στοχοποιούν την τρίτη ηλικία. Το όνομα της Maria Duval ήταν αυτό που προέκυπτε πιο συχνά από άλλα στην έρευνα μας.

Στην ιστοσελίδα της Duval δημοσίευονται μαρτυρίες ικανοποιημένων πελατών αλλά και διάφορα video από δημόσιες εμφανίσεις της Γαλλόφωνης γυναίκας που ισχυρίζεται πως είναι η Duval να μιλάει για το μεταφυσικό της χάρισμα. Σε αντίθεση με αυτό που προβάλλει το σάιτ της Duval, η έρευνα μας έβγαλε στην επιφάνεια δεκάδες σάιτ με συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες θυμάτων που έχουν αγγίξει τη χρεοκοπία.

Η έρευνα μας έφερε στο φως την ιστορία ενός 88χρονου Αμερικάνου βετεράνου του στρατού που έστειλε στη Duval 4.000 δολάρια ελπίζοντας πως θα τον βοηθήσει να κερδίσει το λαχείο αλλά και την ιστορία μιας νεαρής Αγγλίδας που αυτοκτόνησε με ένα γράμμα της Duval στην τσέπη αφού η εμμονή της με το μέντιουμ την είχε κυριεύσει.

Αν και είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσα άτομα έχουν πέσει θύματα της απάτης η αμερικάνική Υπηρεσία Ταχυδρομικής Επιθεώρησης ισχυρίζεται ότι το νούμερο ξεπερνάει τα 1.4 εκατ. θύματα μόνο στις ΗΠΑ.

“Είναι απίστευτο”, σχολίασε ο Clayton Gerber. “Το όνομα της Duval εμφανίζεται στις αλληλογραφίες όλων των μεγάλων χωρών.” Πως κατάφερε η Duval να προσελκύσει και να εξαπατήσει τόσο κόσμο σε τόσα έθνη;
Ο κύκλος ξεκινάει με την λεγόμενη “λίστα των κορόιδων”. Σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Αμερικής η ομάδα της Duval προσέγγιζε άτομα με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως ονόματα και
διευθύνσεις που έπαιρνε στην κατοχή της παράνομα.

Διαφημίσεις που έχουν τοποθετηθεί σε εφημερίδες ανά τον κόσμο έχουν βοηθήσει στη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων. Οι εν λόγω διαφημίσεις δεν αναφέρουν το όνομα της Duval αλλά ζητούν από τους αναγνώστες να αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, από το ζώδιο και την ώρα γεννήσεως τους μέχρι πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή για να συμμετέχουν σε μια έρευνα που θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Με βάση αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες, το περιεχόμενο των γραμμάτων της Duval κατάφερνε να είναι συναφές με την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων και άρα πιο πειστικό.

160104163336 maria duval 1 green envelope 780x439

"Είσαι γεννημένη στις 22 Μαΐου, 1927 στο Κάνσας στις 12:00 η ώρα το μεσημέρι και έχεις την Αφροδίτη στο ζώδιό σου. Έχω ήδη αρχίσει να καταλαβαίνω πράγματα για την προσωπικότητά σου", έγραψε η Duval σε ένα από τα θύματά της.

Εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα αποστέλνονται κάθε μήνα. Στο σύνολο τους αθροίζονται σε εκατομμύρια γράμματα το χρόνο στην Αμερική και μόνο. Στα χέρια μας έχουμε κάποια από αυτά που μετράνε ακόμη και 16 σελίδες. Άλλα πάλι έχουν ένα λεκέ από κούπα ή και διακριτικές σημειώσεις στο περιθώριο της σελίδας για να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή.

Πολλά γράμματα ζητούν από τα θύματα πολύ προσωπικές πληροφορίες μαζί με τις πληρωμές - ορισμένες φορές μέχρι και φωτογραφίες ή τούφες από μαλλιά.

"Από τη στιγμή που θα έχω στη κατοχή μου τη φωτογραφία σου (ή μια τούφα από τα μαλλιά σου), θα μπορέσω να συγκεντρώσω περισσότερες δυνάμεις στο να σε βοηθήσω", έγραφε η Duval σε ένα από τα γράμματα της. "Θα κρατήσω τη φωτογραφία σου κοντά μου εφ'όρου ζωής, έτσι δε θα είσαι ποτέ πια μόνος."

Από τη στιγμή που το θύμα έπεφτε στην παγίδα, η Duval έστελνε και άλλο γράμμα προσφέροντας περαιτέρω βοήθεια, πάντα με το αζημίωτο. Σε μερικές περιπτώσεις σύστηνε στο θύμα το μέντιουμ και φίλο της Guerin, που θα έστελνε και εκείνος με τη σειρά του γράμματα προσφέροντας βοήθεια και ζητώντας παραπάνω λεφτά.
Διαβάσαμε μερικά από τα 1.500 γράμματα προς τη Duval που συγκεντρώθηκαν από τους Αμερικάνους υπαλλήλους σε βάθος μερικών εβδομάδων. Αυτά τα γράμματα φωτογραφίζουν μια οδύσσεια από σπαραγμούς καθώς μιλούν για ανυπόφορα χρέη, αρρώστιες και ανησυχίες για τα επιδόματα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.

Για ορισμένα άτομα, η επικοινωνία με την Duval, γίνεται ό,τι πολυτιμότερο έχουν - με μερικούς να αποστασιοποιούνται και από την οικογένεια και τους φίλους τους. Μερικοί της στέλνουν ακόμη και ευχετήριες κάρτες στις γιορτές.

Περισσότερα από 200 εκατ. δολλάρια για τις υπηρεσίες της

Στην Αμερική και στον Καναδά μόνο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η απάτη μετράει ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων απο το 1999 μέχρι σήμερα.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος για να υπολογισθεί το ποσό που έχει χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα ανακάλυψε ίχνη της Duval σε περισσότερες από 12 χώρες - με πιο πρόσφατη από αυτές τη Ρωσία.

Η Maria Duval ως πρόσωπο παραμένει ένα μυστήριο. Αν και το όνομα της αναγράφεται σε όλες τις επιστολές, ερευνητές από όλον τον κόσμο αδυνατούν να ανακαλύψουν ποια είναι πραγματικά η Maria Duval.

160105164109 maria duval 1 real person 780x439

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μια περσόνα που επινόησε κάποιος από την Αργεντινή, άλλοι μιλάνε για έναν διαβολικό εγκέφαλο με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αληθινό πρόσωπο που χαίρεται τα αμύθητα πλούτη του σε κάποια απομονωμένη έπαυλη στη Νότια Γαλλία, ενώ άλλοι εικάζουν ότι είναι μια εγκληματίας που έχει διασυνδέσεις με το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών.

“Είναι αφόρητα δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αν είναι ή όχι υπαρκτό πρόσωπο η Maria Duval” λένε Αμερικάνοι ερευνητές. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι η Duval είναι μόνο μια επινόηση, ποιά είναι η ξανθιά γυναίκα που εμφανίζεται στα βίντεο στο YouTube;

Αν δεν είναι αυτή επικεφαλής, ποιος κινεί τα νήματα σε αυτόν τον ιστό της απάτης;

Πως αυτή η ομάδα έχει καταφέρει να καλύψει τα ίχνη της και να ξεφύγει από τις Αρχές για τόσο μεγάλο διάστημα;

Την επόμενη Παρασκευή, η αναζήτηση για τη Maria Duval μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στα αχαρτογράφητα νερά μιας απάτης που μετράει θύματα όσο εσείς διαβάζεται αυτές τις γραμμές.

Chapter One: Who is behind one of the biggest scams in history? by Blake Ellis and Melanie Hicken

Επιμέλεια κειμένου: Αλεξία Μπαλτάκου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ