FOCUS

Κόντρα Ιερώνυμου - Φίλη: ακτινογραφία ενός ιερού πολέμου

Κόντρα Ιερώνυμου - Φίλη: ακτινογραφία ενός ιερού πολέμου
Σύνθεση CNN Greece Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης/Γιώργος Κονταρίνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ATEF SAFADI

Τα θρησκευτικά δοκιμάζουν τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Την αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας, Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου - Νίκου Φίλη, πυροδότησαν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και η απόφαση του υπουργού Παιδείας να μετατρέψει το μάθημα από ομολογιακό σε θρησκειολογικό.

Το θέμα από την πλευρά της Εκκλησίας θα χειριστεί στις αρχές Οκτωβρίου η Ιεραρχία, δηλαδή το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να λέει ότι εφεξής θα συνομιλεί σχετικά μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ιεράρχες ζητούν από τον κ. Ιερώνυμο να ακολουθήσει πιο σκληρή τακτική και υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ήταν μονομερής. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Νίκο Φίλη να έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, δίχως, όμως, εκείνος να ανταποκρίνεται.

Το CNN Greece, διερευνά τα αίτια της νέας κόντρας που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας με τη βοήθεια του καθηγητή Χ. Τσούκα και του ιστορικού Στ. Καβαλλιεράκη.

Untitled design 1

Σύνθεση: CNN Greece. Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης/Γιώργος Κονταρίνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ATEF SAFADI

Χαρ.Τσούκας: Μιντιακές σαπουνόφουσκες και έλλειψη σοβαρότητας

Ο κ. Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο CNN Greece, ότι ο υπουργός Παιδείας δεν ενεργεί θεσμικά ως όφειλε. Εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να μιλά απαξιωτικά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για έναν άλλο εκπρόσωπο κορυφαίου θεσμού και να του λέει ότι η Εκκλησία συνευθύνεται για την ηθική έκπτωση της κοινωνίας.

Επισημαίνει ότι ο κ. Φίλης πέφτει σε αντιφάσεις καθώς από τη μία επιζητεί τη θεσμική συνεργασία με την Εκκλησία και από την άλλη με τις άστοχες δηλώσεις του, όπως τις χαρακτηρίζει, την υπονομεύει.

«Ο άνθρωπος που κατέχει τη θέση του υπουργού Παιδείας δεν αντιλαμβάνεται τη θεσμική φύση του ρόλου του», λέει μεταξύ άλλων. Για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ. Τσούκας θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές πλην όμως όχι με ξαφνικές ενέργειες αλλά να έχει εξασφαλιστεί θεσμική συναίνεση των φορέων και να μην ενεργεί μονομερώς η κυβέρνηση.

Για το σχολείο λέει πως πρέπει να λειτουργεί με έναν ουδέτερο τρόπο και πως το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται να μετακινηθεί μεν σε πιο θρησκειολογικό περιερχόμενο, αλλά έπειτα από συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: «΄Οταν κάποιος παρεμβαίνει στο γνωσιολογικό υπόβαθρο των μαθητών αυτό θέλει περίσκεψη. Και δεν με πείθει ο κ. Φίλης ότι διαθέτει αυτόν το σχεδιασμό και την περίσκεψη»

Καταλήγει κάνοντας λόγο «για έλλειψη σοβαρότητας και για μιντιακές σαπουνόφουσκες».

Στ.Καβαλλιεράκης: Οι αλλαγές θα ισχύσουν μόνο για τους Ορθόδοξους;

Ο κ. Στέφανος Καβαλλιεράκης (διδάκτωρ Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου η διατριβή του οποίου αφορά τα Καθολικά σχολεία στην Ελλάδα το 19ο αιώνα) επισημαίνει ότι η Εκκλησία διεκδικεί το κεκτημένο που έχει από την εποχή του Αυτοκεφάλου, την οργανική της σχέση με το Κράτος.



Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, διερωτάται εάν οι αλλαγές θα ισχύσουν μόνο για τους Ορθοδόξους ή και για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, του Εβραίους και τους Καθολικούς. Διερωτάται επίσης εάν έχει διαβουλευτεί ο κ. Φίλης και πώς λαμβάνει τις αποφάσεις.

To ιστορικό της κόντρας Εκκλησίας - Πολιτείας

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των θρησκευτικών προκάλεσαν την έντονη αποδοκιμασία του Αρχιεπισκόπου. Πριν από λίγες μέρες έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι το θέμα θα προκαλέσει ρήξη:

«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».

Το... ίσο της αντίδρασης κράτησαν και οι Θεολόγοι οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεολόγων λέει ότι «τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά είναι αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά, πνευματοκτόνα και ανορθόδοξα».

Πέραν των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά, λάδι στη φωτιά έριξαν και δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το ρόλο της εκκλησίας την περίοδο της Κατοχής και της χούντας.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε με σκληρή γλώσσα στον υπουργό Παιδείας, τον οποίο πάντως, απέφυγε να κατονομάσει. Χαρακτήρισε «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές» τις απόψεις που εκφέρονται μάλλον χωρίς συναίσθηση, όπως ανέφερε. Απέστειλε επίσης στον κ. Βούτση τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

cnn greece epistoli arxiepiskopou se voutsi


Πηγή: Βουλή

Γαϊτανάκι δηλώσεων και αντεγκλήσεων

Ο κ. Φίλης σε ανακοινωσή του υπογράμμισε ότι εμμένει στις αποφάσεις του και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις.

cnn greece epistoli arxiepiskopou


Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Η απάντηση ήταν άμεση από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος σε ιδιαίτερα καυστική επιστολή προς τον κ. Φίλη υπογράμμισε ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός υπουργού», έκανε λόγο για «ιδεοληπτικές ερμηνείες των πολέμιων της» και χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες και πλασματικές τις επικρίσεις ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη Δικτατορία».

Ο κ. Νίκος Φίλης, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, σε νέα ανακοίνωσή του, δήλωσε διαθέσιμος για διάλογο με την Εκκλησία.

Διαφοροποίηση από τους ΑΝΕΛ

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι τάσσεται με την Εκκλησία, επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ