ΠΡΟΣΩΠΑ

Tζεφ Μπέζος: ο Mr Amazon εκθρονίζει τον Μπιλ Γκέιτς με $105,1 δισεκατομμύρια

Tζεφ Μπέζος: ο Mr Amazon εκθρονίζει τον Μπιλ Γκέιτς με $105,1 δισεκατομμύρια

O κόσμος έχει ένα νέο δισεκατομμυριούχο. Η καθαρή περιουσία του Τζεφ Μπέζος έφθασε χθες τα 105,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθώς η μετοχή της Amazon.com συνέχισε την άνοδό της στο τελευταίο 12μηνο, με τη χρηματιστηριακή αξία της γιγαντιαίας εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων να αυξάνεται σχεδόν 57%.

Η μετοχή της Amazon έχει αυξηθεί 6,6% φέτος, μετά από δημοσίευμα που έδειξε ότι η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ είχε το 89% των ηλεκτρονικών πωλήσεων που έκαναν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στην περίοδο των πέντε εβδομάδων που ξεκίνησε μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο άλμα έχει ωθήσει την περιουσία του Μπέζος καθαρά πάνω από το επίπεδο που είχε φθάσει η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς της Microsoft το 1999.

Ο ιδρυτής της Amazon ξεπέρασε τον Γκέιτς τον Οκτώβριο με μία καθαρή αξία 93,8 δισ. δολαρίων και η περιουσία του πέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα, όταν ξεκίνησε η περίοδος των εορταστικών αγορών ξεκίνησε με τη Black Friday.

Ο ηλικίας 62 ετών Γκέιτς θα είχε σήμερα καθαρή περιουσία μεγαλύτερη των 150 δισ. δολαρίων, αν δεν διέθετε περιουσιακά του στοιχεία, κυρίως στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Έχει διαθέσει σχεδόν 700 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft και 2,9 δισ. δολάρια σε μετρητά και άλλα στοιχεία ενεργητικού από το 1966.

Από την πλευρά του ο μεγιστάνας Μπέζος ελέγχει την εταιρία διαστημικής εξερεύνησης Blue Origin και την Washington Post.

Το Διάστημα είναι το επόμενο mall

Το 2017 έφερε ένα 1 τρισ. δολάρια περισσότερα έσοδα στους πλουσιότερους του κόσμου το 2017. Ο Μπέζος είδε την περιουσία του να αυξάνεται περισσότερο μέσα στο 2017, καθώς ανέβηκε κατά 34,2 δισ. δολάρια προσπερώντας τον Γκέιτς που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από τον Μάιο του 2013.

Οι 440 δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν την περιουσία τους μέσα στο 2017 κέρδισαν συνολικά 1,05 τρισ. δολάρια.

Ο Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν όπως είναι το όνομα του έχει αναδείξει την Amazon σε ένα κολοσσό πλούτου με επενδύσεις που λίγοι τολμούν.

Η Amazon είναι στην κορυφή των διαδικτυακών πωλήσεων παγκοσμίως και ο ίδιος θέλει να κατακτήσει το διάστημα.

Ο Μπέζος έβγαλε το business plan του για την Amazon κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ το 1994.

"Οι εταιρείες που δεν πειραµατίζονται διαρκώς, που δεν εναγκαλίζονται την αποτυχία, καταλήγουν στην απελπιστική θέση να εξαρτώνται από ένα θαύµα στα τέλη της εταιρικής τους ύπαρξης" είναι το αξίωμα του όπως έχει εξομολογηθεί στο Business Insider.

Ο 53χρονος σήμερα Μπέζος πιστεύει ότι το µέλλον ανήκει στην "εµπορευµατοποίηση του Διαστήµατος, που θα διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια, οδηγώντας σε µια εποχή που εκατοµµύρια ανθρώπων θα ζουν και θα εργάζονται στο Διάστηµα".

Για τη Διεθνή Συνοµοσπονδία Εργατικών Σωµατείων ο Μπέζος ήταν το 2014 ο "χειρότερος εργοδότης παγκοσµίως".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ